Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΝέοιΣκέψεις, και προβληματισμοί

BEAUTIFUL DAY

R 9267843 1477670420 2335.jpeg BEAUTIFUL DAY – ένα τραγούδι για μια άλλη θέαση του κόσμου, για νέους και για όσους παραμένουν στην Εκκλησία νέοι (Τραγουδούν οι U2  από το άλμπουμ  All that you can’t leave behind)

The heart is a bloom
Shoots up through the stony ground
There’s no room
No space to rent in this town
You’re out of luck
And the reason that you had to care
The traffic is stuck
And you’re not moving anywhere
You thought you’d found a friend
To take you out of this place
Someone you could lend a hand
In return for grace
It’s a beautiful day
Sky falls, you feel like
It’s a beautiful day
Don’t let it get away
You’re on the road
But you’ve got no destination
You’re in the mud
In the maze of her imagination
You’re lovin’ this town
Even if that doesn’t ring true
You’ve been all over
And it’s been all over you
It’s a beautiful day
Don’t let it get away
It’s a beautiful day
Touch me
Take me to that other place
Teach me
I know I’m not a hopeless case
See the world in green and blue
See China right in front of you
See the canyons broken by cloud
See the tuna fleets clearing the sea out
See the bedouin fires at night
See the oil fields at first light
See the bird with a leaf in her mouth
After the flood all the colours came out
It was a beautiful day
A beautiful day
Don’t let it get away
Touch me, take me to that other place
Reach me, I know Im not a hopeless case
What you don’t have you don’t need it now
What you don’t know you can feel it somehow
What you don’t have you don’t need it now
You don’t need it now, you don’t need it now
Beautiful day
(Για μετάφραση δες https://lyricstranslate.com)

Ερμηνευτικά σχόλια
Beautiful Dayένα παλιό ωραίο τραγούδι από ένα κλασικό συγκρότημα, που έχει να πει και σε μας, νεώτερους και μεγαλύτερους πολλά. Πρώτα απ’  όλα ότι κάθε μέρα είναι όμορφη. Για μας επειδή είναι δώρο Θεού, για τον κόσμο επειδή μπορείς να βρεις κάτι που θα την γεμίσεις και θα της δώσεις σκοπό.
The heart is a bloom: το έδαφος του κόσμου είναι πετρώδες, με σκληρότητα, κυνισμό, αδιαφορία, με κυριαρχία του κοσμοκράτορος του αιώνος τούτου, του διαβόλου, που μας κάνει να νοιαζόμαστε μόνο για το εγώ μας. Όμως μπορούμε να ανθίσουμε σ’  αυτόν τον κόσμο,, αν έχουμε πίστη κι αγάπη, που ξεκινούν από την σχέση μας με τον Θεό. Άλλωστε, ο σπόρος πέφτει. Του χρειάζεται μια χαραμάδα αγαθής γης για να ανθίσει, ένας λόγος για να ζεις κι αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την αγάπη για κάθε τι που κάνουμε, για κάθε τι που μπορούμε να μοιραστούμε, για κάθε τι που μπορούμε να παλέψουμε να γιατρευτεί.
Dont let it get away: άδραξε τον χρόνο σου, μην τον αφήνεις να πάει χαμένο. Διόρθωσε σήμερα, άλλαξε σήμερα, αγάπησε σήμερα.  Ο Θεός δεν είναι για αύριο, ούτε η ζωή. Ξεκινά από το σήμερα. Χρειάζεται να βλέπουμε την πόλη στην οποία ζούμε, τους ανθρώπους  που μας περιβάλλουν, το σχολείο και το πανεπιστήμιο που πάμε. Τίποτε δεν είναι ίδιο, ακόμη κι αν φαίνεται ίδιο. Η βαρεμάρα και η αδιαφορία, η απουσία ζέσης στην καρδιά μας κάνει να τα βλέπουμε όλα ίδια. Και σ’  αυτό ποντάρει ο πολιτισμός. Με τα ίδια να μας θεραπεύσει από τα ίδια, για να μας κρατήσει στα ίδια (π.χ. ηλεκτρονικά παιχνίδια, καφετέρια, clubbing). Όμως η κάθε στιγμή μπορεί να είναι διαφορετική, αν το θέλουμε και το παλεύουμε. Είναι όπως στην θεία λειτουργία, όπως στην παρέα της κατασκήνωσης. Όλα μοιάζουν ίδια, αλλά η καρδιά τα κάνει αλλιώτικα!    Η σχέση τα κάνει αλλιώτικα!
Touch me  take me to that other place teach me I know I’m not a hopeless case: να μια ωραία προσευχή που μπορούμε να πούμε στον Χριστό. Να μας αγγίξει, να μας διδάξει, να μας οδηγήσει στον τρόπο της Βασιλείας Του που είναι η Αγάπη, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε ελπίδα και δεν είμαστε χαμένοι.  Να μια ωραία κίνηση ζωής που θα μπορούσαμε να πούμε στους άλλου. Να τους αγγίξουμε, να τους διδάξουμε, να πάμε παρέα τους στον τρόπο της αγάπης και του μοιράσματος, αλλά και να το ζητήσουμε από αυτούς, στις σχέσεις που θέλουμε και μπορούμε να τις έχουμε υγιείς.
See the world in green and blue: η ματιά μας δεν πρέπει να περιορίζεται στον δικό μας κόσμο, αλλά να γίνεται πιο οικουμενική, πιο ανοιχτή. Να νοιαστούμε για τους άλλους, όπου κι αν βρίσκονται. Να χαρούμε την ομορφιά της ζωής πέρα από τα όσα έχουμε γύρω μας. Η αγάπη είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο. Ο χριστιανός είναι ύπαρξη που δεν περιορίζεται στο εδώ και τώρα, αλλά ανοίγεται στο παντού και πάντοτε! Κλειδί για να ζήσουμε αυτόν τον τρόπο θέασης του κόσμου είναι η θεία Λειτουργία.  
It was a beautiful day: όταν τελειώνει μια τέτοια μέρα, η καρδιά μας είναι γεμάτη. Να κοιμάσαι έχοντας γεμίσει την μέρα που πέρασε με εικόνες, μνήμες, κόπους, εκτίμηση της χαράς και της λύπης ώστε να μην αισθάνεσαι ότι η μέρα σου ήταν αδεια, αλλά όμορφη! Μεγάλη υπόθεση στον κόσμο της πλήξης!    

Ένα μυστικό
Η ζωή της Εκκλησίας είναι το ωραιότερο μυστικό για να μπορέσουμε να δούμε και να εργαστούμε στον κόσμο με ένα όραμα οικουμενικότητας, ανοιχτότητας και αιωνιότητας. Ο κοσμικός τρόπος ζωής ξέρει πολλά, αλλά δεν έχει το κλειδί! Για μας ο Χριστός και η συνάντηση στην Εκκλησία είναι το κλειδί που ανοίγει την ζωή μπροστά μας, για να μην είμαστε χαμένη υπόθεση!
Από την κατασκήνωση στην καθημερινότητα της ζωής, από ένα εγώ που αποκτά δίψα για το εμείς, από την σχέση με τον Θεό που μας κάνει να εκτιμούμε και να ζητάμε την χαρά στην αγάπη! Έτσι κάθε μέρα μας γίνεται beautiful day!
 

π. Θ. Μ.
Μακρινίτσα Σερρών, καλοκαίρι 2020

 

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close