Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΚοινωνικάΝέοιΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ» -ΤΟ ΕΚΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

xristougennaxorisoikogeneia

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ» -ΤΟ ΕΚΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «24 ώρες στην ζωή της οικογένειας» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2018 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η έκτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Χριστούγεννα: γιορτάζουμε για να αλλάξουμε οριστικά». Αφορμή στάθηκε ένα εξαιρετικό τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά από τον δίσκο «Ο καθρέφτης», με τίτλο «Χριστούγεννα».

Επισημάνθηκε ότι ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο στην οικογενειακή μας ζωή δεν θέτουμε είναι το τι περιμένουμε από την γιορτή και ιδιαίτερα από τα Χριστούγεννα. Αρκούμαστε στο να μαζευτούμε, να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε δώρα, να φάμε, να ξεκουραστούμε, να βγούμε έξω, να έχουμε μία κοινωνικότητα. Αρκετές οικογένειες πηγαίνουν και στην εκκλησία, χωρίς όμως να είναι δεδομένο ότι θα κοινωνήσουν. Συνήθεια είναι η ζωή, η χαρά στην σχέση δεν κρατά πολύ, καθώς οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες τρώνε τον χρόνο και την διάθεση, ενώ και τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, χάνουν αυτήν την όμορφη παιδικότητα και υιοθετούν το καταναλωτικό πρότυπο. Σημάδι της παιδικότητας είναι τα κάλαντα και τα δώρα.

Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται και συζήτηση αλλά και στην πράξη αναζήτηση του νοήματος της γιορτής. Τα Χριστούγεννα είναι μία υπόμνηση ότι ο Θεός δεν περιμένει από μας να ανεβούμε σ’  Αυτόν, αλλά κατέρχεται ο Ίδιος και προσλαμβάνει την φύση μας για να μας θεοποιήσει. Ο Χριστός που γίνεται άνθρωπος είναι το νόημα των Χριστουγέννων, είναι το νόημα της ζωής μας. Και κλειδί για την βίωση της γιορτής είναι η μετοχή όλης της οικογένειας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, η προετοιμασία με την μετάνοια, αλλά και η παιδεία της αρετής.

Η αγάπη ως κένωση, η ταπείνωση, η αλληλο-υπακοή, η τρυφερότητα, η φροντίδα, ο έσω άνθρωπος μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την αναδιοργάνωση των οικογενειακών σχέσεων, να καταστήσουν τον χρόνο της γιορτής χρόνο συνάντησης με επίγνωση τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει και να γίνει η γιορτή ευκαιρία νέου ξεκινήματος στην οικογενειακή ζωή.

Γιορτάζουμε για να αλλάξουμε οριστικά, αυτό είναι το νόημα των Χριστουγέννων. Η εσωτερική μας αλλαγή και η εκζήτηση του Χριστού θα κάνουν την ζωή μας γιορτή!

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα «Μαμά γερνάω».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close