Αξίζει να διαβάσειςΓιορτές , ΕκδηλώσειςΚαρφιτσωμέναΚοινωνικάΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

«ΓΙΑΤΙ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ;» -ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

των εορτών«ΓΙΑΤΙ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ;» -ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «24 ώρες στην ζωή της οικογένειας» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 1 Δεκεμβρίου 2018 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η πέμπτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Γιατί τσακωνόμαστε τις γιορτές;». Αφορμή στάθηκε ένα εξαιρετικό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου από τον δίσκο «Ο χρονοποιός», με τίτλο «Χριστούγεννα πάντα τσακωνόμαστε».

Επισημάνθηκε ότι τις παραμονές των γιορτινών ημερών οι άνθρωποι χαλαρώνουμε από την πίεση της εργασίας, αξιοποιούμε τον χρόνο μας για αγορές, για εξόδους, για καφέ, ενώ και τα παιδιά, επειδή δεν έχουν σχολείο, μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα. Όμως οι γιορτές συνήθως φέρουν μαζί τους και μνήμες. Η χαλαρότητα οδηγεί στην κριτική ή στην εμφάνιση των απωθημένων μας, για τα όσα δεν ζήσαμε, για το τι είναι ο άλλος/η άλλη στο ζευγάρι, βλέπουμε την ζωή να περνά και να μεγαλώνουμε, σκεφτόμαστε τι μας ανησυχεί στην πορεία μας, έχουμε μια μελαγχολία, ιδίως όταν τελειώνουν οι ετοιμασίες και το γιορτινό τραπέζι. Παράλληλα, ο διάβολος φέρνει στον νου μας αρνητικούς λογισμούς, ενώ ασήμαντες αφορμές γεννούν εκνευρισμό, με αποτέλεσμα συχνά να υπάρχουν εκρήξεις θυμού, υπερβολικές αναφορές και λόγια που δεν πρέπει να ειπωθούν, διότι δεν τα εννοούν αυτοί που τα εκστομίζουν Εξάλλου και οι ετοιμασίες του τραπεζιού φέρνουν έναν μικρό εκνευρισμό.

Ο τσακωμός, ο εμφύλιος των γιορτών μπορεί να ξεπεραστεί αν έχουμε στον νου μας ότι οι γιορτές είναι αυτό που το όνομά τους λέει. Ένα βήμα προς τον ουρανό και την ελπίδα. Γιορτάζουμε όχι μόνο γιατί είμαστε οικογένεια, αλλά και γιατί μας δίδεται η ευλογία της πίστης, όπως επίσης και οι άνθρωποι να μοιραστούμε την χαρά. Γι’  αυτό και ο εκκλησιασμός γεννά μία αύρα, που κάνεις τις γιορτές της πίστης, όταν θέλουμε να τις βιώσουμε αυθεντικά, τελείως διαφορετικές εμπειρίες από ένα ταξίδι ή διακοπές.

Γιορτάζουμε ακόμη διότι έχουμε την συντροφικότητα, έχουμε την ελπίδα ότι η ζωή μας μπορεί να αλλάξει. Γιορτάζουμε και αυτό αποτυπώνεται στα καινούργια ή τα καθαρά ρούχα, στο διαφορετικό φαγητό. Γιορτάζουμε σημαίνει ανακωχή σε ό,τι είναι δυσάρεστο. Δεν γιορτάζουμε για να λύσουμε τις διαφορές μας, αλλά για να ξεκουραστούμε από το άγχος της ζωής. Γιορτάζουμε για να επικοινωνήσουμε, όχι με μισά και ανολοκλήρωτα μηνύματα, αλλά με τον τρόπο της αγάπης. Γιορτάζουμε ακόμη σημαίνει την απόφασή μας να δημιουργήσουμε.

Τα Χριστούγεννα είναι εορτή χειμωνιάτικη. Ο χειμώνας έχει μεγάλες νύχτες, με αποτέλεσμα πιο εύκολα να κλεινόμαστε μέσα στο σπίτι, να συναντιόμαστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ας γιορτάσουμε ανακαλύπτοντας τα θετικά, τις όμορφες στιγμές. Ας γιορτάσουμε βλέποντας πώς μέσα από την παρουσία του Χριστού μπορούμε να ομορφύνουμε την ζωή μας. Ας αφήσουμε τρίτα πρόσωπα στην άκρη και ας χαρούμε την παρουσία μας εντός της οικογένειας. Θα βρούμε από πού μπορούμε να πιαστούμε για να γίνει η γιορτή καινούργια αρχή.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα «Χριστούγεννα: αλλάζω κι εγώ».

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Enter Captcha Here :

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close