Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΚοινωνικάΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

ΥΠΑΡΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ -ΤΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Passeport (gouache 1993)ΥΠΑΡΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ -ΤΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «Αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζουμε στην οικογένεια; Αλλάζουμε την οικογένεια;» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου 2020 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως. Αφορμή για τις συναντήσεις είναι κείμενα από το τελευταίο βιβλίο του ψυχιάτρου και οικογενειακού θεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο: « Αλλάζει ο άνθρωπος;»

Η ενδέκατη σύναξη είχε ως θέμα της το «Ο υπαρξιακός και ο ψυχολογικός τρόπος». Ο Δ. Καραγιάννης παρατηρεί ότι «οντολογικό γεγονός είναι εκείνο που αναφέρεται στην αλήθεια του όντος, του πραγματικού, ενώ το ψυχολογικό γεγονός αναφέρεται στην υποκειμενική εμπειρία με τις αισθήσεις και τα συναισθήματα». Ο κόσμος μας σήμερα εντοπίζει το νόημα της ζωής στην διαχείριση της ψυχολογίας, των συναισθημάτων, των αισθήσεων του ανθρώπου. Εκεί βρίσκεται το νόημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βλέπουμε την πορεία προς την όποια αλλαγή στο οντολογικό επίπεδο, αλλά μόνο στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα και τα συναισθήματά μας.

Ο Reinhold Nichbour διατυπώνει μια ωραία προσευχή:  «Θεέ μου, χάρισέ μου την ηρεμία για να δεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ ν’  αλλάξω, το κουράγιο ν’  αλλάξω τα πράγματα που μπορώ και τη σοφία να διακρίνω την διαφορά».  Για να γίνει κάτι τέτοιο προϋποτίθεται η οντολογική, η υπαρξιακή αλλαγή του ανθρώπου. Αυτή έρχεται για τους χριστιανούς μέσα από την οδό της πίστης. Η πίστη μας αλλάζει οντολογικά όταν βλέπουμε τα πάντα στην προοπτική της σχέσης με τον Θεό, στην προοπτική της αγάπης και της ανάστασης. Τότε μπορούμε να διαχειριστούμε και τα γεγονότα που χρειάζονται και ψυχολογική διαχείριση. Αν αγαπάμε τον Θεό και τους ανθρώπους, θα βρούμε τρόπο να αντέξουμε τον σταυρό που κληθήκαμε να φέρουμε, διότι ό,τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε είναι σταυρός. Αν πιστεύουμε στην ανάσταση τότε οποιαδήποτε ήττα, οποιαδήποτε μορφή θανάτου, αποτυχία, αρρώστια, πόνος, σωματικός θάνατος, αντέχονται επειδή ξέρουμε ότι δεν υπάρχει τέρμα, αλλά μόνο κοινωνία με τον Θεό.

Αλλά και ό,τι χρειάζεται να αλλάξουμε στον χαρακτήρα και την σκέψη μας, όταν υπάρχει αγάπη γίνεται εφικτό και επιθυμητό. Η πορεία της ζωής μας βεβαίως συνήθως απομακρύνεται από την αγάπη και γι’ αυτό οι σχέσεις δοκιμάζονται. Το ίδιο και στα παιδιά μας. Δυσκολευόμαστε να τα διαχειριστούμε όταν δεν λειτουργούμε ως ενήλικες, αλλά ως ανταγωνιστές, όταν κατεβαίνουμε στο δικό τους επίπεδο, όταν θέλουμε να τα τιμωρήσουμε όχι για την πράξη τους, αλλά για την προσβολή της ανυπακοής.

Η οντολογική αλλαγή αποτελεί την βάση για να χτίσουμε υγιέστερες σχέσεις, υγιέστερες οικογένειες.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα  «Ενοχές και αλλαγή».

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close