Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΚοινωνικάΣχολή Γονέων

«ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ»

from stonagona.blogspot«ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ» – ΤΟ ΕΚΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με αφόρμηση από το βιβλίο του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας» (εκδόσεις  ΕΝ ΠΛΩ) συνεχίστηκαν  το απόγευμα του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου 2017 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η έκτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Ο σχέσεις προχωρούν όταν υπάρχει ταπείνωση και δεν μένουμε στον ορθολογισμό». Ο γέροντας Θαδδαίος αναφέρει ότι για να κρατηθεί μια σχέση χρειάζεται το φάρμακο της ταπείνωσης, το οποίο δίνεται μέσα από την πραότητα και την υπακοή. « Πρέπει κανείς να μιλά όχι από το ορθολογιστικό του μυαλό, αλλά μέσα από την καρδιά του» .

Γι’  αυτό και οποιαδήποτε συμβουλή  και οποιοδήποτε προτροπή αποχής από το κακό, δεν μπορεί να προέρχεται από επιθετικότητα, αλλά να δίνεται με πραότητα και ταπείνωση, με φόβο Θεού.

«Αν δε ταπεινώσουμε τον εαυτό μας, ο Κύριος δεν θα σταματήσει να μας ταπεινώνει. Θα χρησιμοποιήσει κάποιον προκειμένου να μας ταπεινώσει. Κάποιος θα προκαλέσει την οργή μας και θα το κάνει μέχρι να μάθουμε να παραμένουμε γαλήνιοι και ήρεμοι κάθε φορά που προκαλούμαστε».

Ο λόγος αυτός του γέροντα έχει άμεση επίδραση στις σχέσεις του ζευγαριού. Ο ένας δίνεται στον άλλο όχι μόνο για να τον αγαπά ή να συνδημιουργεί με αυτόν, αλλά και για να είναι η βάση ταπείνωσης, εκκοπής δηλαδή του ιδίου θελήματος, με σκοπό την πραότητα και την ταπείνωση.

Στον γάμο υπάρχει η εξής αίσθηση:  «παντρεύομαι για να είμαι ο εαυτός μου. Ο άλλος πρέπει να με αποδέχεται όπως είμαι».   Δεν είναι όμως σωστή αυτή η αντίληψη. Στον γάμο παντρεύομαι για να μάθω να γίνομαι καλύτερος, για να βλέπω την ζωή και μέσα από τα μάτια του άλλου.

Ο άλλος πρέπει να με αποδέχεται όπως είμαι, αλλά κι εγώ χρειάζεται να κάνω τον αγώνα μου για να αλλάξω, επειδή αγαπώ τον άλλο. Να μην είμαι χωρίς όρια στις σχέσεις μου, αλλά με την ταπείνωση να προσελκύω έτι περισσότερο την αγάπη του άλλου, την εκτίμηση, τον σεβασμό και να γίνομαι παράδειγμα ώστε κι εκείνος να ταπεινώνεται.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται η καλή διάθεση έναντι του άλλου. « Όταν είμαστε δυσαρεστημένοι, ολόκληρη η ατμόσφαιρα τριγύρω μας ξινίζει κι αρχίζουμε να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλο. Ανεξάρτητα από τι λένε ή κάνουν οι άλλοι σε μας, εμείς πρέπει να είμαστε πράοι και να συγχωρούμε κάθε προσβολή που μας γίνεται» . Με αυτόν τον τρόπο η σχέση αποκτά ποιότητα.

Όταν ο άνθρωπος θέλει να γίνεται το δικό του, όταν πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο, αλλά και όταν εκλαμβάνει την υποχώρηση ως αδυναμία ή ως υποθήκη για περαιτέρω υποχωρήσεις στο μέλλον, τότε η σχέση θα περάσει κρίση. Ο ορθολογιστής βλέπει και με ιδιοτέλεια ή με βάση την ισορροπία των συμφερόντων την σχέση. Όμως χωρίς αγάπη και θυσία, όπως αυτή εκφράζεται διά της ταπεινώσεως, καμία σχέση δε μπορεί να κρατήσει.

Κλειδί η εκκλησιαστικότητα στην σχέση και στην ζωή μας. Χωρίς Χριστό ο δρόμος της ταπεινής αγάπης δεν μπορεί να ευοδωθεί. Κι εδώ έγκειται η ελπίδα για μια οικογένεια να στηριχθεί, εφόσον υπάρχει ο Χριστός στις καρδιές των μελών της. Ο ορθολογισμός από μόνος του δεν αρκεί.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο  13 Ιανουαρίου 2018, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά», με θέμα «Φτάνει πια να σε υπηρετώ».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close