ΚαρφιτσωμέναΚοινωνικάΣχολή Γονέων

«ΜΟΛΙΣ ΞΥΠΝΗΣΩ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ»

«ΜΟΛΙΣ ΞΥΠΝΗΣΩ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ» -ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Με γενικό θέμα «24 ώρες στην ζωή της οικογένειας» ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 2018 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η πρώτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Μόλις ξυπνήσω το πρωί τα βλέπω όλα μαύρα». Επισημάνθηκε ότι στα ζευγάρια και τις οικογένειες το πρωινό ξύπνημα, τουλάχιστον τις καθημερινές, έχει τις δυσκολίες του, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά που πρέπει να πάνε στο σχολείο. Συνήθως η διάθεση του ξυπνήματος εξαρτάται από το άγχος και την ικανότητα προγραμματισμού του καθενός. Αν μάλιστα η σχέση είναι προσανατολισμένη σε μία μόνιμη ρουτίνα, τότε το πρωινό ξύπνημα δεν βγάζει κέφι αλλά πλήξη.

Η διάθεση γενικά του ζευγαριού έχει να κάνει με το αν βλέπει τον χρόνο ως φίλο ή ως εχθρό. Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος, ιδίως στο τι θα φορέσουν τα παιδιά, στο πρωινό που θα πάρουν, στον χρόνο που χρειάζονται για να ετοιμαστούν. Το ζευγάρι όμως εξαρτάται από την διάθεσή του σχετικά με την σχέση και την ζωή, για το πώς θα ξυπνά. Από τον κόπο της προηγούμενης ημέρας. Από το εργασιακό περιβάλλον που το περιμένει. Από τις ενασχολήσεις. Αν όλα αυτά πνίγουν τον άνθρωπο την ημέρα, τότε το ξύπνημα είναι βαρύ. Αν όμως ο άνθρωπος χαίρεται την κοινωνία με το πρόσωπο του άλλου, τότε το ξύπνημα είναι αφορμή δοξολογίας προς τον Θεό και όρεξης για ζωή.

Από την άλλη το ζευγάρι συχνά δυσκολεύεται να συζητήσει θέματα που έχουν να κάνουν με τον εαυτό του καθενός. Η κουβέντα συνήθως γίνεται με αφορμή τρίτους, την εργασία και τα πρόσωπα, τα παιδιά, τους συγγενείς, τα γεγονότα του κόσμου. Αληθινή έκπληξη είναι όταν το ζευγάρι μπορεί να συζητήσει για πρωτοβουλίες του καθενός, για τα ενδιαφέροντά του, για πίστη, για εμπνεύσεις.

Η έκπληξη γενικά ομορφαίνει την ημέρα. Η ρουτίνα και η επανάληψη δίνουν πρόγραμμα, αλλά βαλτώνουν κιόλας. Καθιστούν τους ανθρώπους «εσθίοντας άρτον οδύνης». Η χαρά όμως έγκειται στην κοινωνία των προσώπων. Στην δυνατότητα να υπερβούμε τους ρόλους και τα προσωπεία μας και να χαρούμε την αγάπη. Η καλημέρα με καλή διάθεση στον άνθρωπο που αγαπούμε και όχι ο αναστεναγμός για την ζωή μας είναι μία άλλη θέαση, ευχαριστιακή και σώζουσα.

Η προσευχή στο ξεκίνημα της μέρας, μία σκέψη χαράς, η επίγνωση ότι σήμερα γιορτάζει κάποιος άγιος, ότι βγήκαμε από το στάδιο της νυκτός και μπορούμε στο φως της ημέρας να δείξουμε την αγάπη μας ομορφαίνει αληθινά το πρωινό μας.

Το να τολμήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο παρασκευής τόσο του πρωινού όσο και του φαγητού, να ρισκάρουμε να δώσουμε μία καινούρια όψη γεννά εκπλήξεις. Κι αν υπάρχει αμοιβαιότητα, τότε η μέρα είναι καινούργια αρχή και για την σχέση και για την ζωή μας.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα «Εργαζόμενη γυναίκα, καλή νοικοκυρά».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close