Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ- ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

ImagesΗ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ- ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Με γενικό θέμα «Αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζουμε στην οικογένεια; Αλλάζουμε την οικογένεια;» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου 2020 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως. Αφορμή για τις συναντήσεις είναι κείμενα από το τελευταίο βιβλίο του ψυχιάτρου και οικογενειακού θεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο: “Αλλάζει ο άνθρωπος;”

Η ένατη σύναξη είχε ως θέμα της το «Η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης». Επισημάνθηκε ότι η προσωπική ευθύνη έχει συνήθως ένα αίσθημα ενοχής, ένα αίσθημα υπαιτιότητας. Αυτό φοβίζει τον άνθρωπο. Έτσι προτιμούμε στον καιρό μας να μεταθέτουμε τις ευθύνες στους άλλους. Αυτό φαίνεται στο συλλογικό επίπεδο με την συνωμοσιολογία, την καταστροφολογία, τον φόβο της υπονόμευσης και της μιζέριας, αλλά και στο προσωπικό επίπεδο με την απόφαση να δικαιολογούμε τον εαυτό μας σε κάθε τι. 

Η χριστιανική μας ιδιότητα είναι μία μοναχική ιδιότητα. ΟΙ χριστιανοί δεν κληθήκαμε να αλλάξουμε τον κόσμο γενόμενοι η πλειοψηφία, αλλά ζώντας ως χριστιανοί. Ως περικαθάρματα του κόσμου εγενήθημεν λέει ο απόστολος Παύλος. Μέσα από τους διωγμούς και τα μαρτύρια οι χριστιανοί παρέμειναν αγαπητικοί, συγχωρητικοί, δοτικοί. Και ο κόσμος άλλαξε! Η χριστιανική μας ιδιότητα δεν είναι για να κυριαρχήσει στην κοινωνία, αλλά για να μας δώσει την χαρά ότι μπορούμε να αγαπήσουμε, να μοιραστούμε, να παλέψουμε εναντίον των παθών μας, για να αλλάξουμε και μαζί μας να αλλάξουν κι άλλοι.

Αυτός είναι και ο δρόμος στην οικογένεια. Ο Χριστός μας ζήτησε να τον ακολουθήσουμε απαρνούμενοι τον εαυτό μας και σηκώνοντας τον σταυρό μας. Η άρση του σταυρού δεν μπορεί να φέρνει μόνο λύπη. Χρειάζεται η χαρά της αγάπης για να δημιουργήσεις οικογένεια, να υποχωρήσεις στις διαφορές, να μην διαλύσεις με γνώμονα το εγώ σου την κοινωνία της οικογένειας. Η ανάληψη ευθύνης είναι χαρά κι ελπίδα.  Η λύπη είναι ανθρώπινη κατάσταση, αλλά δεν πρέπει να μας καταβάλλει. 

Αν αυτό το ήθος το ζήσουμε στην οικογενειακή μας πραγματικότητα συγχωρώντας και αγαπώντας, τότε θα ξαναδούμε τον εαυτό μας και θα αναλάβουμε την ευθύνη να αλλάξουμε ό,τι μας χωρίζει από τον άλλο, όπως επίσης θα σταθούμε διαφορετικά έναντι των παιδιών μας!

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα  “Η διαμόρφωση της προσωπικής  ταυτότητας στην οικογένεια”.

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close