Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

Η ΑΓΑΠΗ ΓΕΝΝΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

ΤΟ ΕΚΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Maja Djordjevic You Are The Best Of My Love I Love To Love You 2019 Oil And Enamel On Canvas 80 X 60 X 3 Cm 40 X 30 X 3cm Each Min 1 ScaledΗ ΑΓΑΠΗ ΓΕΝΝΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑ -ΤΟ ΕΚΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «Αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζουμε στην οικογένεια; Αλλάζουμε την οικογένεια;» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου 2019 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως. Αφορμή για τις συναντήσεις είναι κείμενα από το τελευταίο βιβλίο του ψυχιάτρου και οικογενειακού θεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο: « Αλλάζει ο άνθρωπος;»

Η έκτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Δοσμένοι ρόλοι, ανταγωνιστική σχέση, κρυφές ατζέντες». Επισημάνθηκε ότι στην σχέση του ζευγαριού πολλές φορές υπάρχουν ρόλοι που αποκτούν έναν χαρακτήρα ακαμψίας. Άλλοτε συνδέονται με στερεότυπες αντιλήψεις και πρακτικές, όπως ποιος κάνει τις δουλειές του σπιτιού, άλλοτε με την αξιοποίηση των χρημάτων, άλλοτε με τις επιθυμίες του καθενός και την στάση ζωής έναντι του άλλου. Υπάρχουν όμως και σχέσεις που λειτουργούν ανταγωνιστικά. Ο ένας θέλει να εξουσιάσει τον άλλον, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπει να εκφράσει συναισθήματα, δυσκολίες, παράπονα, προβληματισμούς, αλλά να προσπαθεί να αποφύγει κριτική και δυσκολίες από τον άλλο με λεκτικά άσχημο τρόπο, με υπερβολή, με ματαίωση των προσδοκιών του άλλου για κατανόηση και συντροφικότητα. Τέλος, υπάρχουν σχέσεις στις οποίες προαπαιτούμενα για τον γάμο γεννούν αιτήματα για αλλαγή τους, με χάραξη κρυφής ατζέντα. Είναι το αίσθημα ότι θα αλλάξω τον άλλον, ακόμη κι αν έχουμε συμφωνήσει σε κάποια στοιχεία, διότι διαπιστώνω ότι δυσκολεύομαι ή δεν με βολεύουν όσα έχω συμφωνήσει.

Τονίστηκε ότι η αγάπη γεννά ευελιξία. Ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ του ζευγαριού και την ίδια στιγμή ενδοσκόπηση, ώστε ο καθένας να δει τι μπορεί να σηκώσει και πόσο μπορεί κάποιες απαιτήσεις, κάποια προαπαιτούμενα να μην γίνονται βραχνάς για την σχέση. Χρειάζεται προσευχή και πίστη ώστε να μην είναι ο θυμός για τον άλλο το κλειδί, αλλά η ειλικρίνεια, η οποία όμως δεν θα έχει εξουθενωτικό χαρακτήρα για τον άλλον, ούτε θα είναι αρνητική της προσωπικότητάς του, σαν να πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας και επιβίωσης, που ο άλλος πρέπει να εκμηδενιστεί. Τέλος, τονίστηκε ότι η συγχώρεση δεν είναι μία διαδικασία εκ του του αυτομάτου, αλλά προϋποθέτει διεργασία αγάπης, υπομονής, αμοιβαιότητας, αλλιώς γίνεται σταυρός, μαρτύριο και ενοχή.

Στην συζήτηση με τα ζευγάρια επισημάνθηκε η ανάγκη ο ένας να ακούει σιωπηλό τα παράπονα και τις δυσκολίες του άλλου στην σχέση, όπως επίσης και να μπορεί να βλέπει και την θετική πλευρά του άλλου και όχι μόνο τι δεν είναι!

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα  «Οικογένεια και αλλαγή».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close