Σχολή Γονέων

ΕΧΩ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η’ ΕΙΜΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ;»– Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΕΧΩ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η’ ΕΙΜΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ;»– Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣΕΧΩ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η’ ΕΙΜΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ;»– Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου 2017 συνεχίστηκαν οι συνάξεις του κύκλου Γονέων της Ενορίας Αγίων Πάντων Κέρκυρας για το ιεραποστολικό έτος 2016-2017. Το θέμα των συνάξεων αρύεται από τα «Έργα Ασκητικά» του αββά Δωροθέου της Γάζης.
Θέμα της έβδομης συνάντησης ήταν το «Έχω συνείδηση ή είμαι ασυνείδητος και αναίσθητος;».

Η ασκητική παράδοση επισημαίνει ότι ο άνθρωπος που έχει συνείδηση όσον αφορά στον Θεό κινείται σύμφωνα με τις εντολές Του, προσέχοντας και τα μικρά και ασήμαντα, προκειμένου να μη γίνουν μεγάλη. Σε ό,τι αφορά στον πλησίον προσπαθεί να μην θλίβει τον άλλον, να μην φέρεται εσκεμμένα προκλητικά εις βάρος του, να μην τον εξουδενώνει, να μην τον μειώνει, αλλά να τον αγαπά. Σε ό,τι αφορά στα πράγματα αυτός που έχει συνείδηση λειτουργεί ως καλός οικονόμος, έχει νοικοκυροσύνη, ζει με ολιγάρκεια. Γενικότερα, αυτός που ακούει την φωνή του Θεού που είναι η συνείδηση πορεύεται με σχέδιο, πειθαρχία και αφοσίωση στον αγώνα και την αποστολή του.

Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και στα πλαίσια της οικογένειας, ιδίως στις σχέσεις του ζευγαριού. Να κοιτάζουμε ο ένας να μην πληγώνει τον άλλον με λόγια τα οποία αποσκοπούν είτε στο να δείξουμε ποιος εξουσιάζει, είτε μαρτυρούν εμπάθεια είτε αποτελούν εκτόνωση η οποία όμως πληγώνει. Παράλληλα, η νοικοκυροσύνη μαρτυρεί άνθρωπο ο οποίος μπορεί να βάλει σε σειρά τα έξωθεν.

Επομένως ανάλογα μπορεί να βάλει σε τάξη και τα έσωθεν, τόσο την κατάσταση και τα συναισθήματα του εαυτού του, όσο και τα όσα επηρεάζουν τη σχέσης με τον άλλο. Η καλοσύνη, η πραότητα, η ειλικρίνεια, αλλά και η αυθεντική αγάπη, η διάθεση να μην τρέφουμε λογισμούς εις βάρος του άλλου αποτελούν σημάδια συνείδησης η οποία δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε εξουσιαστικά, αλλά δοτικά.

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι και οι δύο σύζυγοι να προσέχουν η συνείδησή τους να λειτουργεί. Αλλιώς είναι εύκολος ο δρόμος είτε προς την ασυνειδησία, που σημαίνει την ολοκληρωτική φίμωση της συνείδησης, κατάσταση από την οποία δύσκολα κάποιος εξέρχεται, είτε σε αναισθησία, δηλαδή σε αδιαφορία που δεν αφήνει τον άνθρωπο να νοιαστεί αληθινά για τον άλλον.

Η προσευχή, η σιωπή, η ταπείνωση αποτελούν σημάδια συνειδητής προσπάθειας να χτίσουμε σχέση οποία να ξεκινά και να καταλήγει στην αγάπη.

Έγινε συζήτηση ακόμη για το αν η ενασχόληση με τη νοικοκυροσύνη αποτελεί είδος ψυχολογικής αναπλήρωσης. Τονίστηκε ότι όταν ο ένας δεν αναγνωρίζει την προσωπικότητα του άλλου, συνήθως ο ένας από τους δύο (περισσότερο η γυναίκα) στρέφεται προς την τάξη και την καθαριότητα, κάποτε εμμονικά, για να ενισχύσει την αυτοεικόνα του, αλλά και να δείξει ότι σε κάτι αξίζει.

Η υγιής ενασχόληση με το νοικοκυριό, αλλά και με την ευταξία στα οικονομικά και την διαχείριση του σπιτιού, με στόχο το μέτρο, αποτελεί σημάδι ανθρώπου που μπορεί να πορεύεται με σχέδιο και πειθαρχία.

Αν η συνείδησή μας είναι ζώσα, τότε μπορούμε να χτίσουμε μια υγιή σχέση!
Κατά τη συνάντηση ευλογήθηκε η βασιλόπιττα, την οποία παρασκεύασε με πολύ μεράκι η αγαπητή Ερασμία Χυτήρη- Νίκα!

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 4 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο “Γωνιά”, με θέμα «φόβος και αγάπη στην οικογενειακή ζωή».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close