Σχολή Γονέων

ΕΧΩ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΥ-ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

«ΕΧΩ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΥ»-ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

ΕΧΩ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΥ-ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝΜε αφόρμηση από το βιβλίο του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας» (εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ) ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 2017 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.
Η πρώτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Έχω λογισμούς εναντίον σου». Ο γέροντας Θαδδαίος αναφέρει ότι «η ζωή μας εξαρτάται από το είδος των λογισμών που καλλιεργούμε. Α οι λογισμοί μας είναι ειρηνικοί και ήρεμοι, αν έχουν πραότητα και καλοσύνη, τότε έτσι είναι και η ζωή μας. Αν η προσοχή μας είναι στραμμένη στις συνθήκες του βίου μας, τότε μας καταπίνει μια δίνη λογισμών και δεν μπορούμε να έχουμε ούτε ειρήνη ούτε γαλήνη».
Με αφορμή αυτόν τον λόγο του γέροντα έγινε αναφορά στις περιστάσεις της οικογενειακής ζωής, στο άγχος και την αγωνία να αλλάξουμε τον/την σύντροφό μας και τα παιδιά μας, να προλάβουμε δύσκολες καταστάσεις γιατί ο χρόνος δεν γυρνά πίσω. Τονίστηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι α κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να είμαστε ειλικρινείς ή να βοηθήσουμε, αλλά να μην έχουμε αγωνία. Ο θυμός, τα νεύρα, η στενοχώρια είναι στιγμιαίες συνήθως καταστάσεις.. Οι λογισμοί κρατούνε μόνιμο άγχος και θυμό εις βάρος του άλλου, μας κάνουν να τον βλέπουμε με προκατάληψη, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε με φόβο έναντί του.
Ο Θεός μας δίνει την ενέργειά Του, δηλαδή την αγάπη, την ζωή που είναι η σχέση μας μαζί Του. Όταν αυτά τα δύο στοιχεία υπάρχουν στην καρδιά μας, θα κάνουμε αυτό που περνά από το χέρι μας, αλλά δεν θα αγωνιούμε.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η διαφορετικότητα και η ελευθερία του ανθρώπου. Ιδίως έναντι των παιδιών μας έχουμε την αίσθηση ότι η ελευθερία τους κάνει κακό και ότι εμείς ξέρουμε ποιο είναι το καλό τους, το οποίο πρέπει να επιβάλουμε. Όμως κάτι τέτοιο γεννά περισσότερους λογισμούς εναντίον των άλλων, διότι τους θεωρούμε ανίκανους να διαχειριστούν την ζωή τους και επίσης όταν δεν τους αφήνουμε ακόμη και να κάνουν λάθη, απλώς μεταθέτουμε χρονικά ή ψυχολογικά το πρόβλημα που είναι το ίδιον θέλημα. Αυτό μπορεί να είναι ευλογία, μπορεί όμως να αποτελέσει και τροχοπέδη για την πνευματική και κάθε είδους πρόοδο του ανθρώπου. Όμως μόνο ο καθένας μας μπορεί να παλέψει τους λογισμούς του εις βάρος του άλλου και να μη τους αφήσει να γίνουν κόλαση.
Εδώ χρειάζεται η βοήθεια και η γαλήνη που δίνουν η πίστη και η αγάπη του Θεού, όπως και η υπομονή να αφήσουμε τον χρόνο να κάνει τους ανθρώπους να ωριμάσουν, μαζί και εμάς. Σκοπός του Θεού είναι η σωτηρία μας. Άρα το «εδώ και τώρα» αλλαγή και αποτελέσματα αποτελεί παγίδα του διαβόλου ο οποίος χρησιμοποιεί τους λογισμούς για να μας ταράξει και να μας καταθλίψει.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα ‘Δεν μ’ ακούνε τα παιδιά μου αλλά ούτε κι εσύ».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close