Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

«ΑΝ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ» -ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

ΠΑΙΔΙ«ΑΝ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ» -ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «24 ώρες στην ζωή της οικογένειας» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2018 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η τρίτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα». Αφορμή στάθηκε το ωραίο τραγούδι των Μίκη Θεοδωράκη και Λευτέρη Παπαδόπουλου, που τραγουδάει ο Παύλος Σιδηρόπουλος «Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν».

Επισημάνθηκε η αγωνία των γονέων να υπερασπιστούν τα παιδιά τους από ποικίλους πειρασμούς του πολιτισμού μας, όπως η εικονική πραγματικότητα, το bullying, η κακή συμπεριφορά των ανθρώπων γενικά, η προπαγάνδα, κάποτε και ο καταναλωτισμός. Οι γονείς όμως συχνά βρισκόμαστε σε έναν αντιφατικό πειρασμό:  από την μία να εξουσιάσουμε τα παιδιά μας «για το καλό τους» και από την άλλη να αισθανόμαστε ενοχές όταν τα στενοχωρούμε λέγοντας τους «όχι».

Τονίστηκε ότι η παρεμβατικότητα των γονέων πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση της αυτοπροστασίας του παιδιού, της μάθησης δηλαδή από την πλευρά του παιδιού τρόπων με τους οποίους και θα προστατευθεί από δύσκολες καταστάσεις και δεν θα χρειάζεται συνεχώς τους γονείς του να το κλείνουν σε έναν γυάλινο κόσμο. Η γονεϊκή εξουσία δεν μπορεί να γεννά ενοχές. Δεν μπορεί όμως να λειτουργεί και με αυταρχισμό και με ένα αίσθημα ότι το παιδί είναι ανήμπορο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σκοπός της ανατροφής είναι να δίδονται οι αξιακές κατευθύνσεις και να δοκιμάζεται το παιδί κατά πόσον μπορεί να τις ακολουθήσει, αν του γίνονται βίωμα. Από την άλλη ο διάλογος είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου το παιδί να κατανοεί τα βήματα τα οποία θα το οδηγούν στο να μπορεί να κρίνει και μέσω των γονέων του και μέσω του περίγυρού του, αλλά, κυρίως, και μέσα από την δική του σκέψη τον κόσμο.

Ο παρεμβατικός γονιός συχνά αναγκάζεται να υπερβάλλει, προκειμένου να ικανοποιήσει τον άλλο γονέα. Να γίνεται ησυχία στο σπίτι, να διαβάζουν τα παιδιά, να μπαίνουν όρια, καταστάσεις στις οποίες ο ένας απαιτεί από τον άλλο να μπει μπροστά, φέρνοντας συχνά την οικογένεια σε γκρίνια και σε κρίση. Χρειάζεται η απο κοινού πορεία, προκειμένου τα παιδιά να μην εκμεταλλεύονται τον χαμηλότερων τόνων και πιο ευάλωτο συναισθηματικά γονέα, αλλά και να μην μεταφέρεται η διχογνωμία στα παιδιά.

Η όποια παρεμβατικότητα πάντως πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τον χαρακτήρα του παιδιού. Παιδιά ευαίσθητα θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με παιδιά πιο δυναμικά και πιο σκληρά.

Η Εκκλησία συμβουλεύει να μάθουμε στα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους έναντι κακών λογισμών, αλλά και του πνεύματος του κόσμου ότι πρέπει να ακολουθούν την μόδα των καιρών, για να μην είναι περιθωριοποιημένα. Η καλοσύνη και η αγάπη γεννά περισσότερη αποδοχή από το αν κάποιος ακολουθεί έναν μοντερνισμό χωρίς ήθος.

Απαραίτητη είναι η εμπειρία του Θεού και του Ευαγγελίου στον τρόπο αυτοπροστασίας. Η αγάπη δεν είναι για να μας πατάνε, αλλά για να μας δείχνει την κορυφή στην οποία καλούμαστε να φτάσουμε. Η αγάπη συνοδεύεται με την αλήθεια. Κι εδώ γονείς και παιδιά οφείλουμε ειλικρίνεια.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα «Μπαμπά μην τρέχεις».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close