Αξίζει να διαβάσειςΓιορτές , ΕκδηλώσειςΚαρφιτσωμέναΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Barbaliu 5ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «Αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζουμε στην οικογένεια; Αλλάζουμε την οικογένεια;» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου 2019 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως. Αφορμή για τις συναντήσεις είναι κείμενα από το τελευταίο βιβλίο του ψυχιάτρου και οικογενειακού θεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο: « Αλλάζει ο άνθρωπος;»

Η τρίτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Υλικά από τα οποία κατασκευάζεται η αλλαγή». Επισημάνθηκε ότι μία από τις μεγάλες δυσκολίες στην πορεία μας στην οικογένεια είναι η αδυναμία μας να θέσουμε στόχους βελτίωσης και αλλαγής του εαυτού μας και του χαρακτήρα μας. Αν συμβιβαστούμε με την ρουτίνα, τότε ο γάμος οδηγείται σε βαθμιαία νέκρωση. Ο γάμος μάς αναγκάζει να θέτουμε στόχους βελτίωσης των οικονομικών μας, των συνθηκών ζωής μας, της διαχείρισης των παιδιών μας. Δύσκολα όμως θέτουμε στόχο να δούμε τα σωστά και τα λάθη μας, να προχωρήσουμε πνευματικά, να φιλοσοφήσουμε την ζωή μας, να δούμε με ταπείνωση τον εαυτό μας. Διότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δούμε αληθινά τον εαυτό μας, τα λάθη μας, οι αποτυχίες μας να μην μας στερήσουν τον ενθουσιασμό της αγάπης.

Τα λάθη μας είτε οφείλονται στην φιλαυτία μας, διότι θέλουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας πάντοτε σωστό, είτε οφείλονται στην αίσθηση ότι τα γνωρίζουμε όλα και ότι θέλουμε να διδάξουμε τους άλλους και να τους κατευθύνουμε, οπότε εδώ κάνουμε λάθη από υπερηφάνεια. Η σχέση θέλει εμβάθυνση, που ξεκινά από επίγνωση του εαυτού μας και συνεχίζεται με προσφορά αγάπης στους άλλους.

Γι’  αυτό ο αγώνας της ταπείνωσης είναι προσωπικός. Συνήθως την ιδέα της αλλαγής την ταυτίζουμε με τους άλλους. Οι άλλοι καλούνται να αλλάξουν. Άλλοτε, η αλλαγή έχει να κάνει με την απόφαση να παλέψουμε για την αιώνια ζωή, εφόσον την βλέπουμε στα πλαίσια της θρησκείας, δηλαδή είναι κάτι που μας δίνεται από τον Θεό. Όμως ο Θεός ζητά από μας τον προσωπικό μας κόπο. Ζητά από μας να βλέπουμε τον εαυτό μας με νηφαλιότητα και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε, δηλαδή να μετανοήσουμε.

Αναγνωρίζω λάθη όχι για να απαλλαγώ από τις ενοχές αλλά για να προχωρήσω στην ζωή μου. Μου χρειάζεται ενθουσιασμός στην αποτυχία και στην ήττα, ότι μπορώ να προχωρήσω. Χρειάζεται να βαδίζω και όχι να σέρνομαι από φόβο μήπως πέσω. Επομένως η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία συνεχής πορεία με αλλαγές και προσαρμογές. Δεν έχει νόημα όμως χωρίς αγάπη και χωρίς ταπείνωση.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα  «Πότε δεν αλλάζει ο άνθρωπος;».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close