Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΚοινωνικάΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ο ΠΕΜΠΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Empistosyni Sti SxesiΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ -ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «Αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζουμε στην οικογένεια; Αλλάζουμε την οικογένεια;» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου 2019 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως. Αφορμή για τις συναντήσεις είναι κείμενα από το τελευταίο βιβλίο του ψυχιάτρου και οικογενειακού θεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο: « Αλλάζει ο άνθρωπος;»

Η πέμπτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Η αλλαγή του άλλου, μια ουτοπία;». Επισημάνθηκε ότι επειδή είναι δύσκολο να αλλάξουμε τους εαυτούς μας, τον χαρακτήρα μας, τις συνήθειες, τους εθισμούς μας ακόμη ή αδιαφορούμε για τις πληροφορίες που οι άλλοι μας δίνουν ή θέλουμε να αλλάξουμε τους άλλους και όχι τον εαυτό μας.

Αν ο άλλος δεν λαμβάνει υπόψιν του τι μας ενοχλεί τι κάνουμε; Επιμένουμε ή παραιτούμαστε; Το κλειδί είναι η μπιστοσύνη. Πόσο μας εμπιστεύεται, πόσο μας αγαπά, πόσο μας μιλά, πόσο του μιλούμε. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον άλλο με λογικά επιχειρήματα. Δεν αλλάζει με επίκληση του δίκαιου ή του σωστού. Δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε με απειλές ή συναισθηματικές επικλήσεις». Πρωτίστως χρειάζεται να καταλάβουμε τις βαθύτερες σκέψεις του. Γιατί φέρεται όπως φέρεται. Γιατί αδιαφορεί για τις προτροπές μας, γιατί ενώ γνωρίζει το σωστό δεν το πράττει.

Οι άνθρωποι σήμερα θέλουμε την εμπιστοσύνη του άλλου, ακόμη και στα λάθη μας. Θέλουμε να αφηνόμαστε ελεύθεροι να δούμε μόνοι μας τι μας αρέσει και τι όχι,. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν τηρούμε τα όσα ζητούμε από τον άλλον να τηρήσει, ούτε ζούμε την πραγματικότητα την οποία θα θέλαμε ο άλλος να συμμεριστεί. Πόσο πειστικοί μπορούμε να είμαστε όταν το παιδί μας μάς βλέπει να μην διαβάζουμε κι εμείς απαιτούμε από αυτό να διαβάσει; Γι’  αυτό χρειάζεται, έστω και λίγο, να τηρούμε πρώτοι όσα θα θέλαμε να αλλάξει ο άλλος.

Η εμπιστοσύνη αποκαλύπτει το μέγεθος του εγωισμού. Η εμπιστοσύνη δείχνει τι φοβάται ο άλλος και δεν αλλάζει. Η εμπιστοσύνη μας κάνει να κατανοούμε ότι η αγάπη, εκτός από ανεκτική, είναι και μία ευκαιρία να προχωρήσουμε στο να εντοπίσουμε και να παλέψουμε να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας.

Η οδός της πίστης περνά από την εμπιστοσύνη του ανθρώπου στο θέλημα του Θεού, αλλά και από την απόφαση του ανθρώπου να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του για να γίνει παράδειγμα αλλαγής για τους άλλους.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα  «Δοσμένοι ρόλοι, ανταγωνιστική σχέση, κρυφές ατζέντες».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close