Σχολή Γονέων

«ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ»

«ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ»– Η ΟΓΔΟΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

«ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ»Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2017 συνεχίστηκαν οι συνάξεις του κύκλου Γονέων της Ενορίας Αγίων Πάντων Κέρκυρας για το ιεραποστολικό έτος 2016-2017. Το θέμα των συνάξεων αρύεται από τα «Έργα Ασκητικά» του αββά Δωροθέου της Γάζης.
Θέμα της όγδοης συνάντησης ήταν το «Αγαπώ και δεν φοβάμαι».

Η ασκητική παράδοση επισημαίνει ότι υπάρχουν τρία κίνητρα για να κάνει πράξη ο άνθρωπος το θέλημα του Θεού: τον φόβο της τιμωρίας που οδηγεί στην κόλαση, τον μισθό και την ανταμοιβή για την πίστη και τις καλές πράξεις που οδηγούν στον Παράδεισο, και την αγάπη που κάνει τον άνθρωπο υιό του Θεού. Όταν αγαπάς φοβάσαι μην χάσεις την αγάπη του Θεού, μην τον λυπήσεις, όπως στον ανθρώπινο έρωτα δε θέλεις να κάνεις το πρόσωπο του αγαπημένου σου να λυπάται εξαιτίας σου.

Αρχή της πνευματικής ζωής είναι βεβαίως ο φόβος του Θεού. Η τελεία αγάπη όμως φυγαδεύει τον φόβο.
Αυτό καλούμαστε να κάνουμε στη ζωή της οικογένειας. Στο ζευγάρι υπάρχει φόβος όταν ο ένας θεωρεί πως ο άλλος επιχειρεί να τον εξουσιάσει. Υπάρχει ο φόβος της συνήθειας που κάνει τη σχέση να ρουτινιάζει. Υπάρχει ο φόβος των τρίτων προσώπων που παρεμβαίνουν στη σχέση. Ο φόβος της μοναξιάς και της απουσίας της επικοινωνίας.

Ενώ οι φόβοι αυτοί θα έπρεπε κανονικά να οδηγούν το ζευγάρι σε απόφαση για άσκηση και περαιτέρω βίωση της αγάπης, ώστε να αγαπούν και να μη φοβούνται, εντούτοις συχνά απομακρύνουν το ζευγάρι διότι προκαλούν συγκρούσεις. Προτιμά ο ένας να μαλώσει με τον άλλο, από φόβο μήπως αναγκαστεί να υποταχτεί σ’ αυτόν, κάτι που μαρτυρεί την απουσία ενός άλλου συστατικού της αληθινής αγάπης, της ταπείνωσης.

Ένα επιπλέον στοιχείο το οποίο χρειάζεται προσοχή είναι η απουσία πνεύματος αλληλοδιαπαιδαγώγησης. Στη σχέση ο ένας προσφέρει στον άλλο και εμπνέει στον άλλο χαρά και θαυμασμό. Η πρόοδος του ενός αποτελεί ευκαιρία για τον άλλο να μάθει κοντά του. Αν αυτή η κατάσταση λειτουργεί αμοιβαία, τότε το ζευγάρι μπορεί να αξιοποιήσει χαρίσματα, χωρίς να φοβάται την συντριβή του ενός από τον άλλο.

Τα παιδιά χρειάζεται να γαλουχούνται και με τον φόβο, για να μπαίνουν σε όρια, χωρίς όμως υπερβολές και τρομοκράτηση και χωρίς απειλές που δεν μπορούν να υλοποιηθούν ή που θα κάνουν τους γονείς να το μετανιώσουν. Ωστόσο, η ανατροφή χρειάζεται να περνά από τον φόβο στην αγάπη, στην ανάληψη από τα παιδιά της ευθύνης για τη ζωή και στην ώριμη επικοινωνία και κοινωνία!

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 4 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο “Γωνιά”, με θέμα «δικαίωμα και θέλημα».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close