Σχολή Γονέων

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ;

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ;»-
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ;Με αφόρμηση από το βιβλίο του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας» (εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ) συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2017 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η τρίτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Πρέπει να σηκώνω τα πάντα; Πρέπει να συγχωρώ τα πάντα;». Ο γέροντας Θαδδαίος αναφέρει ότι ο γονιός «πρέπει να σηκώνει τα πάντα και πρέπει να συγχωρεί τα πάντα» διότι φέρει ευθύνη για την πορεία του παιδιού του. Τα όρια που βάζει χρειάζεται να είναι ένας συνδυασμός αγάπης και αυστηρότητας. Ο λογισμός εναντίον του παιδιού του, για την όποια συμπεριφορά, στην ουσία είναι η τιμωρία, η κατάκριση εις βάρος του παιδιού του. Ο γονιός χρειάζεται να μην βιάζεται όταν έχει γίνει κάποιο λάθος από την πλευρά του παιδιού. Να συζητά μαζί του πριν το τιμωρήσει και να έχει έναν μόνιμο διάλογο, ο οποίος είναι δημιουργικός και αγαπητικός.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για το πόσο είναι εφικτό να συγχωρούμε τα πάντα. Οι άνθρωποι βλέπουμε τον κόσμο μ κριτήριο τον εαυτό μας. Απουσιάζει η ταπείνωση, η διάθεση να βρούμε με ωριμότητα λύσεις. Ο γέροντας Θαδδαίος επισημαίνει ότι αν οι άντρες δεν φέρονται με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ηρεμία, αν δεν εκπέμπουν καλοσύνη, κι αν οι γυναίκες δεν δείχνουν υπακοή και σεβασμό στον σύζυγό τους, εργαζόμενες γα την ομόνοια και την συμπόρευση της οικογένειας, τότε ούτε οι άντρες ούτε οι γυναίκες μπορούν να σηκώσουν τον σταυρό της σχέσης. Και οι δύο προϋποθέσεις χρειάζεται α ισχύουν ταυτόχρονα.

Η αγάπη μας κάνει να σηκώνουμε τα πάντα, διότι αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει σχέση. Οι άνθρωποι παρασυρόμαστε από το «εγώ» μας, από την αίσθηση ότι έχουμε δικαιώματα. Αυτό όμως δεν φτάνει, αν δεν θέλουμε να μοιραστούμε.

Κι εδώ ο αγώνας ξεκινά από τους λογισμούς μας. Μέσα απ’ αυτούς τιμωρούμε, συγχωρούμε ή κατακρίνουμε.

Δεν έχουν όλες οι πράξεις του άλλου ηθικό ποιόν σημαντικό.

Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με κάθε τι που νομίζουμε ή όντως μας έχει κάνει. Αν καταφέρνουμε να αφήνουμε να περνούνε και ορισμένα ασήμαντα, ανάλογα και με τον δικό μας χαρακτήρα, τότε θα διαπιστώσουμε ότι δεν αφήσαμε την αγάπη να κλονιστεί, αλλά την στηρίξαμε όχι στην ταύτιση των χαρακτήρων αλλά στην αλληλοσυμπλήρωση. Τότε είναι πιο εύκολο να συγχωρέσουμε και να νικήσουμε τους πειρασμούς.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα «ο γάμος δεν είναι δρόμος στρωμένος με τριαντάφυλλα».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close