Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

«ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ- ΜΗΤΕΡΑ- ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ» -ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

4edd02f99df8214fceb5e47620ef1a16«ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ- ΜΗΤΕΡΑ- ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ» -ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «24 ώρες στην ζωή της οικογένειας» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου 2018 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η δεύτερη σύναξη είχε ως θέμα της το «Εργαζόμενη γυναίκα-μητέρα-νοικοκυρά». Αφορμή στάθηκε το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Μια μέρα της Μαίρης», όπου διεκτραγωδείται η ζωή της περίφημης Μαίρης Παναγιωταρά. Τονίστηκε ότι συχνά στην οικογένεια άνδρες και γυναίκες αναλαμβάνουν ρόλους κάποτε από αγάπη, κάποτε από φιλότιμο κάποτε από ανάγκη, με τους οποίους ταυτίζονται τόσο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαρούν την συζυγία και την οικογενειακή ζωή. Ταυτόχρονα, από ένα αίσθημα τελειομανίας δεν επιτρέπουν στον/στην σύντροφό τους να αναλαμβάνει κι αυτός/ή μερίδιο ευθύνης, με αποτέλεσμα να θεωρούν αγάπη το να τα φορτώνονται όλα.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι παλαιότερα η γυναίκα θεωρούνταν υπηρέτρια των αναγκών του άντρα, ο οποίος της έδιδε την νομιμοποίηση του να είναι σύζυγος, καλή νοικοκυρά και αποδεκτή ως γυναίκα κοινωνικά, χωρίς όμως να της δίδει την αγάπη και την αναγνώριση που της ταίριαζε. Η γυναίκα βρίσκονταν τότε σε κρίση αξιοπρέπειας , ενώ συχνά και η σωματική της εμφάνιση είχε σημάδια αυτής της λύπης που την συνόδευε εξαιτίας της αναισθησίας του άντρα. Η γυναίκα δεν πρόσεχε την εμφάνισή της, έτρωγε βουλιμικά και δεν είχε ούτε τον προσωπικό της χώρο ούτε τον χρόνο στην οικογενειακή ζωή, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ψυχικά ανικανοποίητη.

Η κοινωνική επανάσταση που οδήγησε στην εργασία των γυναικών και την βαθμιαία αναγνώριση των χαρισμάτων της στον εργασιακό χώρο, έκανε την γυναίκα πιο απαιτητική και λιγότερο πρόθυμη να συμβιβαστεί με την αποξένωση που ο άντρας της της επέβαλλε, θεωρώντας πως μπορούσε να λειτουργεί με την νοοτροπία του ανατολίτη αφέντη. Αυτό όμως συχνά οδηγεί στην απουσία τρυφερότητας και στην σύγχυση ρόλων μέσα στο σπίτι.  Παράλληλα, υπάρχουν και σήμερα ακόμη άντρες που τα περιμένουν όλα έτοιμα, ενώ συνήθως οι μητέρες δεν βοηθούν τα παιδιά τους να καταλάβουν τι σημαίνει νοικοκυροσύνη και ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα έτοιμα στην ζωή τους, αλλά χρειάζεται να μάθουν να συμμετέχουν και στις εργασίες του σπιτιού, αναλαμβάνοντας ευθύνες!

Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη για αλληλοβοήθεια, όπως επίσης και η αναγνώριση διά του βλέμματος, ενός καλού λόγου, μιας τρυφερής κίνησης. Η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι ότι άνδρας και γυναίκα είναι βοηθοί ο ένας του άλλου στην αγάπη, στην εργασία, στην οδό της σωτηρίας και ότι η σχέση έχει νόημα όταν ο ένας καταλαβαίνει τον άλλο. Ο εγωκεντρισμός και η αναισθησία δεν βοηθούν, αλλά οδηγούν την σχέση στην παγωμάρα και την απομάκρυνση.   Επίσης, η Εκκλησία δίδει έμφαση στο ότι η μητέρα είναι ήδη εργαζόμενη και μάλιστα σκληρά και ότι η προσφορά της γυναίκας δεν μπορεί να περιορίζεται στο πόσα χρήματα φέρνει στο σπίτι, αλλά στο πόσο στηρίζει και ψυχολογικά και με την νοικοκυροσύνη και στην ανατροφή των παιδιών, όπου η παρουσία της είναι αναντικατάστατη!

Όχι λοιπόν στην αναισθησία!

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει, υπάρχει ελπίδα».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close