ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ 20
Ίρβιν Γιάλομ, “Αυτό ήταν η ζωή; τότε άλλη μια φορά- αναμνήσεις ενός ψυχιάτρου”, εκδόσεις ΑΓΡΑ
Ο Ίρβιν Γιάλομ, ο σπουδαίος Αμερικανός ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, είναι πασίγνωστος στην Ελλάδα, την οποία και ο ίδιος και η γυναίκα του Μαίριλυν, εξίσου σημαντική επιστήμονας, υπεραγαπούν. Τα βιβλία τους έχουν μεγάλη κυκλοφορία στην Ελλάδα και το αναγνωστικό κοινό ανταποκρίνεται στον στοχασμό τους. Θα λέγαμε ότι ο Γιάλομ πέτυχε να εκλαϊκευτεί η ψυχοθεραπεία στις συνειδήσεις πολλών Ελλήνων κυρίως μέσα από τα μυθιστορήματά του, καθιστώντας όσους τον διαβάζουν πιο ευαισθητοποιημένους στην ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας για τον εαυτό τους και θέτοντας προβληματισμούς τους οποίους ένα κοινό που έχει αποστασιοποιηθεί από την θρησκεία και την ιδεολογία φάνηκε να έχει λησμονήσει.
Το τελευταίο (;) βιβλίο του με τίτλο “Αυτό ήταν η ζωή; τότε άλλη μια φορά- αναμνήσεις ενός ψυχιάτρου”, που κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ σε μετάφραση της Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, είναι η αυτοβιογραφία του. Αφηγείται με συναρπαστικό τρόπο την ζωή του από το ξεκίνημά της στα πλαίσια μιας οικογένειας Εβραίων που έρχονται από την Ρωσία με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, εγκαθίστανται στην Ουώσιγκτον των ΗΠΑ, γλιτώνουν το ολοκαύτωμα και πώς ξεκινώντας μέσα από ένα παντοπωλείο θα γίνει ο σπουδαίος ψυχίατρος.
Όντας υποστηρικτής της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας ο Γιάλομ δεν διστάζει και μέσα από την αυτοβιογραφία του να μιλήσει έχοντας κατά νου την σχέση με τους αναγνώστες του για τον εαυτό του, τις εμπειρίες της ζωής του χωρίς να αποκρύψει κάτι (μη διστάζοντας να γράψει για την χρήση και ναρκωτικών ουσιών), τα ταξίδια του, την σχέση του με την θρησκεία, την φιλοσοφία, την επιστήμη, την ιατρική, την λογοτεχνία, αλλά και στιγμές από την οικογενειακή του ζωή, όλα σε συνδυασμό με περιπτώσεις ασθενών του οι οποίοι δοκίμασαν την θεραπεία μαζί του, καταξιώνοντάς τον ως έναν μεγάλο επιστήμονα και συγγραφέα.
Δεν διστάζει να καταγράψει την σχέση του με τους καθηγητές του, με σπουδαία ονόματα της επιστήμης όπως ο Βίκτωρ Φράνκλ και ο Ρόλο Μέι, τα ταξίδια του στην Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Ευρώπη, με έμφαση στην Γαλλία, την Αυστρία και την Αγγλία, να εκφράσει δημόσια την θέση του για την στάση ζωής ανθρώπων και λαών, ενώ μας ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τα δύο κεφάλαια για την Ελλάδα, στην οποία ο Γιάλομ θα μιλήσει για την αγάπη και την ζεστασιά του λαού μας, για τις φυσικές και αρχαιολογικές ομορφιές του τόπου μας, αλλά και για την πονηριά κάποιων όπως ο νομισματοπώλης στην Κρήτη που εξαπατούσε τους τουρίστες.
Κυρίως όμως θα μιλήσει για τα τέσσερα βασικά υπαρξιακά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο: τον θάνατο, την ελευθερία, την μοναξιά, την εύρεση νόηματος, ανατέμνοντας ουσιαστικά τον σημερινό πολιτισμό, ο οποίος έχει επιλέξει τον μηδενισμό, την ηδονή, την εικόνα, την κατανάλωση εμπειριών ως απάντηση. Για τον Γιάλομ η απάντηση βρίσκεται στην αγάπη, την συμπόνοια, την συνάντηση των ανθρώπων, την ζωή που μέσα από την γνώση, τις εμπειρίες, τους άλλους ο καθένας αισθάνεται ότι βρίσκει νόημα!
Ο Γιάλομ είναι άθρησκος, αλλά όχι αντίθρησκος. Ομολογεί ότι θαυμάζει όλους όσους πιστεύουν στον Θεό και την μεταθανάτια ζωή, διότι βρίσκουν νόημα ζωής. Ο ίδιος δεν μπορεί να τους ακολουθήσει. Ωστόσο, ο στοχασμός του είναι πολύτιμος για όποιον θέλει να δει την ζωή μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που η οπτική και η στάση ζωής του συναντιούνται με την παράδοσή μας.
Μέσα από ένα συναρπαστικό αφήγημα απολαμβάνουμε μια ζωή που αξίζει γιατί το νόημά της βρίσκεται στην αγάπη. Η ευχή είναι ο συγγραφέας της να βρει εκείνη την χαραμάδα φωτός που θα του δώσει Αυτόν που του λείπει!
π. Θ.