Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΚοινωνικάΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

«ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ» – ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

«ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ» – ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Με γενικό θέμα «24 ώρες στην ζωή της οικογένειας» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου 2019 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.
Η ένατη σύναξη είχε ως θέμα της το «Ψυχολογικό Πρέπει». Αφορμή στάθηκε το τραγούδι του Μιλτιάδη Πασχαλίδη «Πεθαμένες καλησπέρες».
Με αφορμή τον στίχο «πεθαμένες καλησπέρες δεν γουστάρω να μου πει», έγινε συζήτηση για την κόπωση που φέρνει στο ζευγάρι η καθημερινότητα της ζωής. Ο καθένας μας έχει μέσα του ένα «ψυχολογικό πρέπει», κάθε μέρα. Από τη στιγμή που ξυπνούμε μέχρι την στιγμή που θα κοιμηθούμε το βράδυ έχουμε συνεχώς υποχρεώσεις. Σ’ αυτές μας σπρώχνει αυτό το «πρέπει», το οποίο νοηματοδοτεί την ζωή μας, αλλά και την κάνει να χάνει την χαρά. Όταν λείπει το μεράκι, η χαρά σε κάθε δραστηριότητα, τότε κουραζόμαστε ψυχικά. Και είναι αυτονόητο ότι η σχέση θα περάσει κρίση, καθώς ο λογισμός θα ταλαιπωρείται από το γεγονός ότι καλούμαστε να κάνουμε ό,τι πρέπει, ότι ο σύντροφός μας δεν δείχνει να μας συμπαρίσταται όσο θα θέλαμε, ότι νιώθουμε μοναξιά και ότι δεν έχουμε γαλήνη ώστε να εκτιμήσουμε τι έχει προτεραιότητα και τι όχι.
Αυτό το «ψυχολογικό πρέπει» μας κάνει δύσκολους στην επικοινωνία. Συχνά ο ένας από τους δύο κοιμάται νωρίτερα από τον άλλον, καθώς η ψυχολογική κούραση προστίθεται στην σωματική, με αποτέλεσμα ο ύπνος να γίνεται ένα εύλογο άλλοθι στην αποστροφή του ενός προς τον άλλον. Δεν παραδεχόμαστε την κρίση, αλλά μένουμε στην κούραση που δεν επιτρέπει ούτε την σωματική ούτε την ψυχική επικοινωνία.
Το «ψυχολογικό πρέπει» μπορεί να ανα-νοηματοδοτηθεί μέσα από την χαρά της αγάπης. Την προσδοκία ότι πέρα από τις υποχρεώσεις, τα παιδιά, τις δυσκολίες υπάρχει το πρόσωπο του άλλου και η συνάντηση μαζί του. Το «ψυχολογικό πρέπει» μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από την προσευχή. Η δύναμη της πίστης κάνει την αγάπη να κρατιέται. Την ίδια στιγμή, η συζήτηση, η κατανόηση, αλλά και η βοήθεια του ενός στον άλλον, ιδίως με τα παιδιά, καθιστούν τις συνθήκες της σχέσης καλύτερες, καθώς το «ευχαριστώ» και η ενσυναίσθηση βοηθούν πολύ.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα «Κακές συνήθειες».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close