Σχολή Γονέων

Ο ΓΑΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

«Ο ΓΑΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ» –
ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Ο ΓΑΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΜε αφόρμηση από το βιβλίο του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας» (εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ) συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2017 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η τέταρτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Ο γάμος δεν είναι δρόμος στρωμένος με τριαντάφυλλα». Ο γέροντας Θαδδαίος αναφέρει ότι ο γάμος δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα, αλλά μια πικρή ζωή στην οποία τόσο ο ένας όσο και ο άλλος σύζυγος φορά χαλινάρι και άροτρο. «Τα παιδιά θέλουν την φροντίδα σου. Πρέπει να μεριμνάς γι’ αυτά. Πρέπει να σέρνεις το άροτρο, θέλεις δε θέλεις. Όταν ήσουν μόνος σου σκεφτόσουν αλλιώς. Τώρα δεν έχεις να σκεφτείς μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για τους άλλους επίσης».
Αυτός ο δρόμος δεν φαντάζει ελκυστικός για τον πολιτισμό του εγώ, τον πολιτισμό των δικαιωμάτων και της υπερηφάνειας.

Όμως κρύβει μέσα του την χαρά της ταπεινής αγάπης, η οποία δίνει χάρη Θεού στην από κοινού ζωή του ζευγαριού. Μέσα από την ευθύνη, την αυτοσυγκράτηση, την προσφορά το ζευγάρι μαθαίνει να αγαπά. Η αγάπη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα, ούτε εγκλωβίζεται στις στιγμές, που δίνουν κουράγιο. Η αγάπη έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Γίνεται θέαση του συνολικού κάδρου. Επειδή αγαπώ τον άλλο μπορώ να χαρώ παραπάνω τις στιγμές της χαράς, μπορώ να αντέξω τις στιγμές της δοκιμασίας. Ο άλλος δεν είναι μόνο «ο άντρας μου» ή «η γυναίκα μου», αλλά «ο αγαπημένος, η αγαπημένη, η αγάπη μου».

Έτσι μπορώ να νικώ τους κάθε λογής λογισμούς που ο χρόνος και ο πειρασμός φέρνουν. Επειδή αγαπώ τον άλλο και είναι ο αγαπημένος/η αγαπημένη δεν μένω στον λογισμό γι’ αυτόν, ούτε τον/την απορρίπτω, αλλά θυμάμαι συνεχώς την αγάπη και νικώ την κακή σκέψη και την υποτίμηση. Αναπτύσσω στην καρδιά μου λογισμούς και αρετές πραότητας, καλοσύνης, υπακοής, αοργησίας και χαράς. Και με την βοήθεια της πίστης μπορώ να παλέψω ώστε να μην αποξενώνομαι από τον άλλο.

Η πνευματική ζωή βοηθά την σχέση του ζευγαριού. Κάνει τον γάμο όχι να είναι στρωμένος μόνο με τριαντάφυλλα, αλλά να έχει λιγότερα αγκάθια και όσα τριαντάφυλλα αναπτύσσονται εντός αυτού, να διαρκούν.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, ώρα 3.30 το απόγευμα στην «Γωνιά», με θέμα «επιστρέψτε ο ένας στον άλλο».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close