Θεολογικά, Θρησκευτικά

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Θα περάσουν αποπάνω μας όλοι οι τροχοί
στο τέλος τα ίδια τα όνειρά μας θα μας σώσουν.
Αγάπη μείνε στην καρδιά –
αυτός ας είναι ο κανών του τραγουδιού σου.
Με την αγάπη θα σηκώσουμε την απελπισία μας
απ’ τ’ αμπάρι του κορμιού.
Δεν είναι φορτίο για τη χώρα των αγγέλων
η απελπισία.
Και προπαντός
ας μην αφήσουμε την αγάπη
να συνωστίζεται με τόσα αισθήματα…
(Νίκος Καρούζος, «Τα πουλιά δέλεαρ του Θεού»)

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΔεν πιστεύουμε σε έναν Θεό απρόσωπο, μία αφηρημένη δύναμη που είναι μακριά από μας. Πιστεύουμε σε έναν Θεό που από αγάπη έγινε άνθρωπος. Από αγάπη προσέλαβε αυτό που δεν ήταν. Από αγάπη κρατά αυτό που έγινε. Από αγάπη έζησα τα πάντα του ανθρώπου. Την κυοφορία, την γέννα, το μεγάλωμα, τους διωγμούς, την χαρά και την λύπη, τους φίλους και τους εχθρούς. Από αγάπη ονειρεύεται έναν άνθρωπο που θα λέει ΝΑΙ στο χέρι που ο Θεός του απλώνει.

Κι ας είναι ο άνθρωπος αυτός που Τον σταυρώνει. Ως άδικος κριτής. Ας είναι ο άνθρωπος αυτός που βάζει την κτίση να πάσχει με τον Κτίσαντα. Κι ας φαίνεται ότι το όνειρο του Θεού δεν θα εκπληρωθεί στην κακία μας.

Δεν είναι όμως έτσι. Μπορεί επάνω από το σώμα του Θεού να πέρασαν όλοι οι τροχοί της ανθρώπινης κακίας. Όμως το ίδιο το όνειρό Του μας σώζει. Γιατί είναι η αγάπη το τραγούδι Του που το μοιράζεται μαζί μας. «Εταίρε εφ’ ω πάρει». «Άφες αυτοίς». «Ιδού ο υιός σου». «Ιδού η μήτηρ σου». «Τετέλεσται». Φράσεις που μας κάνουν να σηκώνουμε την απελπισία μας απ’ το αμπάρι του κορμιού μας και να κινούμε για την χώρα των αγγέλων. Μαζί Του. Διότι ακόμη μας αγαπά. Για πάντα!

π. Θ.Μ.
14 Απριλίου 2017

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close