Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΣχολή Γονέων

«ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΗΓΗ ΑΓΑΘΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ»

Πηγή αγαθότητας«ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΗΓΗ ΑΓΑΘΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ» – ΤΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με αφόρμηση από το βιβλίο του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας» (εκδόσεις  ΕΝ ΠΛΩ) συνεχίστηκαν  το απόγευμα του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου 2018 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η ενδέκατη σύναξη είχε ως θέμα της το «Να στραφούμε στην αγάπη». Ο γέροντας Θαδδαίος αναφέρει ότι  ο κάθε άνθρωπος καλείται να γίνει για τον άλλο «πηγή αγαθότητας, ειρήνης και χαράς». Ο άνθρωπος είναι μυστήριο για τον άλλο άνθρωπο. Στην ζωή μας καλούμαστε να βρούμε τον εαυτό μας όμως και να τον τελειοποιήσουμε στο αγαθό. Έτσι θα έχει νόημα η συνύπαρξη. Αυτός ο δρόμος δεν γίνεται κατορθωτός, εάν δεν υπάρχει πνευματική ζωή.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στο ζευγάρι είναι ο ένας να γίνει για τον άλλο πηγή αγαθότητας, δηλαδή καλοσύνης και αγάπης, πηγή ειρήνης, δηλαδή να κάνει τον άλλον να γαληνεύει και να μην τον αποστρέφεται εξαιτίας της συμπεριφοράς του, αλλά και πηγή χαράς. Η χαρά δεν έχει χαρακτήρα μόνο ευχαρίστησης. Πηγάζει από την απόφαση της κοινωνίας του ενός με τον άλλο, η οποία διαμορφώνει τις προτεραιότητες της ζωής σε ουσιαστικό περιεχόμενο, διότι μέσα από την κοινωνία όπως είμαστε, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, να πλησιάσουμε προς τον Αγαθό Θεό και να ζήσουμε την χαρά της αγάπης τόσο προς τον ουρανό όσο και προς την γη, δηλαδή τον πλησίον μας που βρίσκεται στο σπίτι μας πρώτα. Σκοπός της πνευματικής ζωής, της νηστείας, της προσευχής, της υπακοής στον πνευματικό, της μελέτης, είναι να μπορέσουμε να λάβουμε την χάρη του Αγίου Πνεύματος που μας σφραγίζει με τις τρεις πηγές.

Ο πολιτισμός μας σήμερα πορεύεται διαφορετικά. Μας κάνει να τα περιμένουμε όλα έτοιμα από τον άλλο, χωρίς να θεωρούμε ότι καλούμαστε εμείς να ξεκινήσουμε να δίνουμε. Έτσι, αντί για την αγαθότητα διεκδικούμε την αναγνώριση της αξίας μας με απαιτητικό τρόπο από τον άλλο, αντί για την ειρήνη διεκδικούμε το δίκιο μας, αντί για την χαρά αρκούμαστε στην ευχαρίστηση, η οποία μένει συνήθως στις αισθήσεις.

Η πνευματική ζωή της Εκκλησίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία συνεχής διαπαιδαγώγησή μας στο αγαθό. Μία πορεία διά του κόπου προς την αγάπη, δηλαδή προς τον Θεό. Καλούμαστε οι σύζυγοι, αλλά και στις σχέσεις μας με τα παιδιά να μην δίνουμε μάχες άσκοπες προς εξουσίαν, αλλά να επιλέγουμε τα ουσιώδη στα οποία θα τονίσουμε την διαφορετικότητά μας, αλλά και θα δώσουμε το παράδειγμα της αγάπης στον άλλο.

Και ο Θεός τότε βοηθά, χαριτώνει, μας κάνει να ξέρουμε «ποιοι είμαστε και τι είμαστε;» . Το «Ποιος» έχει να κάνει με τα χαρίσματα και το νόημα της ζωής μας, το «τι» έχει να κάνει με τα θέλω μας, αλλά και με την ποιότητα των στόχων μας. Αν μένουμε μόνο στον παρόντα χρόνο, τότε το εφήμερο μας κατακτά.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, ώρα 4 το απόγευμα, στην «Γωνιά», με θέμα «δεν μπορώ χωρίς εσένα, εσύ γιατί μπορείς χωρίς εμένα;».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close