Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

Η ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΑΛΛΑΓΗΣ  -ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Cok 02Η ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΑΛΛΑΓΗΣ  -ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «Αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζουμε στην οικογένεια; Αλλάζουμε την οικογένεια;» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως. Αφορμή για τις συναντήσεις είναι κείμενα από το τελευταίο βιβλίο του ψυχιάτρου και οικογενειακού θεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο: « Αλλάζει ο άνθρωπος;»

Η δεύτερη σύναξη είχε ως θέμα της το «Το παρελθόν εμπόδιο στην αλλαγή». Επισημάνθηκε ότι συχνά μυθοποιούμε το χτες (στην πραγματικότητα ήταν άλλες οι προαπαιτούμενες συνθήκες της σχέσης και οι απαιτήσεις της εποχής), την γονεϊκή μας οικογένεια ή την αρχή της σχέσης μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αλλάξουμε την ποιότητα της σχέσης μας, έχοντας πείσει τον εαυτό μας ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Το συναίσθημά μας όμως θέλει καλή διαχείριση. Θέλει να μπορέσουμε, χωρίς να το υποτιμήσουμε, να το δούμε κατά πόσον μας επιτρέπει να πορευθούμε ελεύθερα, με βάση τα δικά μας χαρακτηριστικά, ή κατά πόσον μας καθηλώνει σε συμπεριφορές και νοοτροπίες χειριστικές. Σ’  αυτήν την πορεία χρειάζεται να μας προβληματίσει ο ρόλος των γονέων μας, κατά πόσον μας άφησαν να μεγαλώσουμε και να ελευθερωθούμε από την σχέση μαζί τους, να εγκαταλείψουμε τον πατέρα και την μητέρα μας και να προσκολληθούμε ο άντρας στην γυναίκα και η γυναίκα στον άντρα, ή κατά πόσον λειτουργούν παρεμβατικά στην σχέση μας. Συχνά οι γονείς λειτουργούν ως ένα παρελθόν το οποίο μας δεσμεύει, γίνεται σκιά, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η δική τους στάση είναι σωστή και δεν μας αφήνει να αλλάξουμε, είτε διότι τους κατηγορούμε ως υπεύθυνους του χαρακτήρα και των απωθημένων μας είτε διότι βρίσκουμε υποστήριξη στην απόφασή μας να αλλάξουμε σ’  αυτούς!

Ταυτόχρονα, έγινε συζήτηση στο κατά πόσον το «έτσι είμαι» γεννά συμβιβασμούς ή είναι ένα τέλειο άλλοθι που έρχεται από το παρελθόν της ανατροφής, των βιωμάτων και των επιλογών μας, για να μας κλείσει σε ένα εγώ που δεν μπορεί να γίνει εμείς. Συνήθως ζητάμε από τον άλλο να συμβιβαστεί με αυτό που είμαστε, χωρίς πάντοτε κι εμείς να είμαστε σε θέση να κάνουμε το αντίστοιχο γι’ αυτό που εκείνος είναι. Άλλοτε επιστρατεύουμε το επιχείρημα της υπομονής. Άλλοτε βαφτίζουμε αγάπη την απαίτησή μας ο άλλος να ανέχεται εγωιστικά καπρίτσια. Άλλοτε πάλι λειτουργούμε χειριστικά έναντι του άλλου, ώστε να τον εξαναγκάσουμε να αποδεχτεί έναν τρόπο που έρχεται από το παρελθόν, που είναι ο στάσιμος χαρακτήρας. Έτσι όμως η πορεία της σχέσης δυσκολεύεται!

Για την πνευματική μας παράδοση χρειάζεται ταπείνωση, αγάπη, αυθεντικότητα και απόφαση να δούμε τον χαρακτήρα μας όχι με βάση το παρελθόν μας, αλλά με βάση τον άλλο. Έτσι μπορούμε να ελευθερωθούμε από στοιχεία που αν το σκεφτούμε καλά, δεν είναι ουσιώδη για να έχει η ζωή μας νόημα, αλλά διαμορφώνουν το εγώ μας με τρόπο αλαζονικό και απαιτητικό.

Και οι δύο όψεις  του παρελθόντος έχουν να κάνουν με την έλλειψη ωριμότητας σε προσωπικό επίπεδο, που προχωρά στην σχέση! Γι’  αυτό και χρειάζεται πίστη, αγώνας αυτογνωσίας και αυτομεμψίας, αλλά και απόφαση, με την βοήθεια του Θεού, να αλλάξουμε!

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα  «Με τι υλικά κατασκευάζεται η αλλαγή;».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close