Αξίζει να διαβάσειςΚαρφιτσωμέναΚοινωνικάΣκέψεις, και προβληματισμοίΣχολή Γονέων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΟ ΟΓΔΟΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

FreedomΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ -ΤΟ ΟΓΔΟΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 Με γενικό θέμα «Αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζουμε στην οικογένεια; Αλλάζουμε την οικογένεια;» συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2020 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως. Αφορμή για τις συναντήσεις είναι κείμενα από το τελευταίο βιβλίο του ψυχιάτρου και οικογενειακού θεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο: « Αλλάζει ο άνθρωπος;»

Η όγδοη σύναξη είχε ως θέμα της το «Αλλαγή κι ελευθερία». Επισημάνθηκε ότι κάθε σχέση έχει ως αποτέλεσμά της την παραίτηση των μελών της από την ελευθερία ως δικαίωμα. Η ελευθερία πλέον μετατρέπεται ως δόσιμο, αγάπη, κοινωνία, κοινότητα, με αποτέλεσμα να παίρνει άλλο περιεχόμενο. Ελευθερία γίνεται η έξοδος από την εγωπάθεια, από την προτεραιότητα του «εγώ»  και έγνοια για τον άλλον είτε είναι ο/η σύζυγος είτε είναι τα παιδιά. Όμως αυτή η παραίτηση από το δικαίωμα ο εαυτός μας να είναι προτεραιότητα φέρνει κούραση, φέρνει απουσία χρόνου προσωπικού, φέρνει ένα αίσθημα θυμού κάποτε διότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε και αυτό που μας ευχαριστεί.

Δεν είναι κακό να ευχαριστιέται κάποιος με στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα του. Πρόβλημα είναι να βάζει ό,τι τον ευχαριστεί πάνω από την αγάπη και την προτεραιότητα της σχέσης. Τότε επιστρέφει στην ελευθερία του δικαιώματος και γεννά αφορμές για τριβές. Γι’  αυτό και χρειάζεται εργασία πάνω στην βούληση η σχέση να είναι πορεία ωρίμασης. Δεν είναι κακό να ευχαριστούμε τους άλλους. Κακό είναι να φοβόμαστε να συγκρουστούμε  για τα ουσιώδη, να λέμε ΝΑΙ σε όλα για να είμαστε ευχάριστοι, όχι όμως αληθινοί.

Η βούληση που γεννά αποφάσεις είναι ζητούμενο στην εποχή μας. Περισσότερο οι άνθρωποι νοιαζόμαστε για ό,τι μας δίδεται, χωρίς να χρειάζεται να κουραστούμε. Γι’  αυτό και επενδύουμε στα αγαθά, στα υλικά πράγματα, διότι αυτά τα αποκτάμε με τα χρήματα ή με την μετοχή στο καταναλωτικό γίγνεσθαι. Η αλλαγή τους φέρνει πρόσκαιρη ευχαρίστηση. Όμως η εσωτερική, υπαρξιακή αλλαγή, η χαρά της αγάπης ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά της υλικότητας και του πρόσκαιρου και δίνει την ευχαρίστηση ότι παλεύουμε για να είμαστε μαζί με τον άλλον, με τους άλλους, όσο κι αν αυτό έχει χαρακτήρα σταυρικό.

Για να ζήσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα χρειάζεται θάρρος. Χρειάζεται η τόλμη να μην κάνουμε πίσω. Χρειάζεται να δούμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι και να δουλέψουμε στην προοπτική της πνευματικότητας. Η προσευχή, η υπομονή, η ταπείνωση, η παρουσία του  Θεού ανοίγουν προοπτικές.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα  «Η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close