Η ΑΛΛΑΓΗ ΦΕΡΝΕΙ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ; -ΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Με γενικό θέμα «Αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζουμε στην οικογένεια; Αλλάζουμε την οικογένεια;» ξεκίνησαν μετά τις εορτές του Δωδεκαημέρου το απόγευμα του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου 2020 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως. Αφορμή για τις συναντήσεις είναι κείμενα από το τελευταίο βιβλίο του ψυχιάτρου και οικογενειακού θεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο: « Αλλάζει ο άνθρωπος;»
Η έβδομη σύναξη είχε ως θέμα της το «Η αλλαγή φέρνει ωριμότητα στην ζωή της οικογένειας;». Επισημάνθηκε ότι οικογενειακή ζωή και ηρεμία είναι φαντασίωση. Η γνήσια ηρεμία προέρχεται όταν τα προβλήματα της οικογένειας αντιμετωπίζονται «με σιγουριά και ικανοποίηση, χωρίς να αφήνουν βάρος, και η μετάπλαση της καθημερινής εμπειρίας σε σοφία κάνει την αντιμετώπιση γνήσια» (Καραγιάννης).
Η αλλαγή φέρνει ωριμότητα όταν το ζευγάρι το θέλει. Αλλιώς, η αλλαγή στις αναπτυξιακές φάσεις της οικογένειας οδηγεί σε δύσκολα διαχειρίσιμες κρίσεις, όταν το ζευγάρι δε λειτουργεί ενωτικά και αποφασισμένο να κρατήσει την αγάπη. Η οικογένεια περνά διαρκώς αναπτυξιακές φάσεις, που συνδέονται με την αναπτυξιακή φάση του μεγαλύτερου παιδιού. Όλη η πορεία της σχέσης τόσο του ζευγαριού μεταξύ τους, όσο και μεταξύ γονέων και παιδιών, καλείται στο να αποσκοπεί στην ωρίμαση. Η ωρίμαση και κατ’ επέκτασιν η ωριμότητα δεν είναι μία διαδικασία που έχει να κάνει με τα πολλά χρόνια συνύπαρξης. Η εποχή μας παρατηρεί συνήθως ζευγάρια που βρίσκονται είτε στον έρωτα και στην αρχή της σχέσης είτε σε κρίση και εξωσυζυγικές εμπειρίες είτε στην τρίτη ηλικία, οπότε και έχουν κατασταλάξει στην ποιότητα της σχέσης τους.
Όμως η ωρίμαση είναι μία διαδικασία που δεν είναι απαραίτητο να φτάσει να επιτευχθεί στο τέλος της κοινής ζωής. Αν υπάρχει πνευματική ζωή και πίστη, τότε ο αγώνας του ζευγαριού είναι πρώτα να σταματήσει τον θυμό γιατί ο ένας δεν είναι όπως τον θέλει ο άλλος, στην συνέχεια την λύπη που ο άλλος δεν αλλάζει και κατόπιν να αποδεχτεί ο ένας την χαρά της παρουσίας του άλλου, διότι ο λογισμός μας λέει να στεκόμαστε στις αδυναμίες του άλλου, όμως η αγάπη μας κάνει να εκτιμούμε την ομορφιά και την χαρά της σχέσης και της συντροφικότητας.
Παράλληλα, η ωριμότητα απαιτεί προβληματισμό για το ιδανικό των καιρών μας που είναι η αιώνια εφηβεία, η συνεχής κατανάλωση και όχι η αγάπη που οδηγεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, για να έχει η σχέση νόημα και να κρατηθεί ο γάμος. Οι υποχωρήσεις δε είναι ένας συμβιβασμός της ανάγκης, αλλά μία κίνηση αγάπης και αποδοχής του άλλου, ώστε να μπορέσει το ζευγάρι να φτάσει σε ει δυνατόν από κοινού πορεία.
Ωριμότητα υπάρχει στην σχέση των γονέων με τα παιδιά όταν οι γονείς είναι σε θέση να ακούσουν τι σκέφτεται, τι θέλει, τι προβληματίζει το παιδί. Ωριμότητα υπάρχει όταν οι γονείς εκφράζουν την γνώμη τους, ιδίως στην περίοδο της εφηβείας και μετά, αλλά σέβονται βασικές επιλογές του παιδιού. Η ωριμότητα του γονέα φαίνεται όταν το παιδί κάνει σχέση ή όταν παντρευτεί. Ωριμότητα χωρίς ελευθερία δεν νοείται.
Η ωρίμαση που οδηγεί στην ωριμότητα τον άνθρωπο στα ζευγάρια έχει να κάνει με την ποιότητα της σχέσης. Χρειάζεται να είναι ένας από τους κύριους στόχους του γάμου αυτός. Να ωριμάσουμε μαζί με τον άλλο!
Η πνευματική ζωή, η προσευχή, η ένταξη σε ευχαριστιακές κοινότητες της οικογένειας, το μοίρασμα των προβλημάτων και των προβληματισμών συμβάλουν αποφασιστικά στην διαδικασία της ωρίμασης!
Στο τέλος της συνάντησης έγινε και η ευλόγηση και η κοπή της βασιλόπιτας!
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά» με θέμα «Αλλαγή και ελευθερία».