«ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ» – ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Με αφόρμηση από το βιβλίο του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας» (εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ) συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 24 Μαρτίου 2018 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.
Η δέκατη τρίτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Έχω μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου και δεν μπορούμε να τα βρούμε». Ο γέροντας Θαδδαίος αναφέρει ότι η αμαρτία προκαλεί σχίσμα ανάμεσα στους ανθρώπους και η μεγαλύτερη αμαρτία είναι ο εγωισμός μας, η ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας συγκρίνοντάς τον με τον άλλο.
Ο άνθρωπος σήμερα δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Νομίζει ότι ο άλλος υπάρχει για να τον υπηρετεί. Αντί να ρωτά με κριτήριο τον τρόπο που βλέπει ο άλλος τα πράγματα, κάνει συνήθως επίδειξη της δικής του δύναμης, των δικών του ικανοτήτων, με αποτέλεσμα να λείπει η αγάπη και η καλοσύνη από τις σχέσεις μας.
Η πνευματική παράδοση της πίστης μάς λέει ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους ανθρώπους, αλλά να παίρνουμε δύναμη από τον Θεό ώστε να είμαστε ταπεινοί. Ο ταπεινός αγαπά. Ο ταπεινός συγχωρεί. Ο ταπεινός σκέφτεται με κριτήριο την προτεραιότητα του άλλου και μέσα από την αγάπη καταξιώνει τον εαυτό του.
Δεν είναι κακό να έχουμε επίγνωση των ικανοτήτων, των χαρισμάτων μας. Να μπορούμε να ξεπερνούμε τα μέτρα μας με την βοήθεια του Θεού συναγωνιζόμενοι στην αγάπη. Κακό είναι να έχουμε έπαρση. Να νομίζουμε ότι εμείς είμαστε. Να μην βλέπουμε το πρόσωπο του άλλου. Και να απαιτούμε από αυτόν διακονία, γιατί θεωρούμε ότι εμείς αξίζουμε της προσοχής του. Αυτό συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Απαιτούμε, χωρίς να ρωτούμε γιατί σκέφτονται αυτό που σ’ εμάς φαίνεται κακό. Χρειάζεται να αλλάξει και ο τρόπος και η υφή του διαλόγου. Ας μην γινόμαστε εμείς το πρόβλημα, αλλά αφού κάνουμε τόσο τον/την σύντροφό μας όσο και τα παιδιά μας να μιλήσουν για τα κίνητρα της συμπεριφοράς τους, με διακριτικότητα ας επισημάνουμε πού αισθανόμαστε το λάθος και πώς μας πληγώνει κάτι.
Η αυτοπεποίθηση ή η αυτοεκτίμηση των καιρών μας είναι όροι ψυχολογικοί. Συχνά κρύβουν έπαρση. Χωρίς να τους απορρίπτουμε, επιλέγουμε την καλοσύνη και την αγάπη, όπως βιώνονται στην σχέση μας με τον Θεό, ώστε να μπορούμε να χαρούμε αληθινά την κοινωνία με τον άλλο και να αντέξουμε τις δυσκολίες της.
Η προσευχή φέρνει την ενότητα!
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, ώρα 4 το απόγευμα, στην «Γωνιά», με θέμα «μην επιμένεις στο θέλημά σου».