«ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ, ΕΣΥ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ;» – ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Με αφόρμηση από το βιβλίο του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας» (εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ) συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Μαρτίου 2018 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.
Η δωδέκατη σύναξη είχε ως θέμα της το «Εγώ δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα, εσύ πώς μπορείς να ζεις χωρίς εμένα;». Ο γέροντας Θαδδαίος αναφέρει ότι τα πονηρά πνεύματα νοθεύουν την αγάπη με τον εγωισμό και την αδιακρισία. Κάνουν το ζευγάρι να μην μπορεί να συνεννοηθεί και ενσπείρουν λογισμούς στον έναν για τον άλλον, με αποτέλεσμα η αγάπη να κινδυνεύει.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγάπη επέρχεται όταν ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι περνούν υπαρξιακή κρίση, δηλαδή όταν δεν ξέρουν τι τους φταίει, όταν βυθίζονται σε άγχος θανάτου ή σε άγχος γενικότερα για την πορεία της ζωής και του εαυτού, με αποτέλεσμα ο άλλος να αναρωτιέται μήπως η αδιαφορία και η βύθιση στο εγώ αποτελούν ενδείξεις ότι έχει πάψει να λειτουργεί η αγάπη.
Και όταν ο άλλος αγαπά και δεν μπορεί να εξηγήσει την εσωστρέφεια ή την αδιαφορία η κρίση επιτείνεται. Παράλληλα, αυτός που βρίσκεται σε προβληματισμό, ουσιαστικά δεν μπορεί και ο ίδιος να εξηγήσει στον εαυτό του γιατί του συμβαίνει αυτό που του συμβαίνει, με αποτέλεσμα να μην θέλει, για να προφυλάξει τον/ την σύντροφό του, από επιπόλαιες εκτιμήσεις, να ανοίξει την καρδιά του. Έτσι όμως ο άλλος πείθεται ακόμη περισσότερο ότι ο/η σύντροφός του μπορεί να ζήσει και χωρίς.
Άλλες αιτίες κλονισμού της αγάπης είναι η υπεραπασχόληση ή η διάθεση αποφυγής του καυγά για θέματα που δεν έχουν κάποιο νόημα. Τονίστηκε ότι όταν στο παρελθόν ο ένας δεν λάβαινε υπόψιν τις ανάγκες του άλλου, όπως επίσης και δεν συνδιαμόρφωνε επιλογές όπως το ντύσιμο, η διασκέδαση, η διαχείριση των χρημάτων, όταν περάσουν τα χρόνια τότε κάθε αναφορά σ’ αυτά τα θέματα κρίνεται περιττή, με αποτέλεσμα αν ο άλλος αλλάξει γνώμη, να είναι αργά. Και συνήθως αυτό συμβαίνει. Σκοτώνουμε την διάθεσή στον άλλο να είναι λίγο το κέντρο της προσοχής μας και όταν μας έρχεται να τον δούμε έτσι, είναι αργά εκ μέρους του.
Η απάντηση έρχεται στην αποδοχή της αγάπης ως κινητήριας δύναμης στην πορεία του ζευγαριού. Έρχεται στον αγώνα εναντίον των πονηρών λογισμών και στην αίσθηση ότι κανείς δεν μπορεί χωρίς τον άλλο. Αλλιώς όταν επέλθει κάποιο γεγονός που θα καταστήσει την απώλεια αναπόφευκτη, τότε εκείνος που δεν πρόσεξε τον/ την σύντροφό θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να συγχωρήσει στον εαυτό του την αδιαφορία του ή την εσκεμμένη απομάκρυνση.
Η πίστη μπορεί να βοηθήσει, ιδιαίτερα όταν υπάρχει κάποιος πνευματικός πατέρας, με τον οποίο το ζευγάρι να συζητά και να εκτονώνει εντάσεις, αλλά και με τον έλεγχο των λογισμών διά της ασκητικότητας και της προσευχής, όπως επίσης και με το πείσμα να μην αμφισβητηθεί η αγάπη.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, ώρα 4 το απόγευμα, στην «Γωνιά», με θέμα «ένα κι ένα δεν κάνουν πια δύο: η χαμένη ενότητα».