Αξίζει να διαβάσειςΒιβλίαΚαρφιτσωμέναΠρόσωπαΣκέψεις, και προβληματισμοί

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ 42-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ,  «Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ…ΑΠΑΙΧΤΟΣ» , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ      

Ο Θεός είναι άπαιχτοςΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ 42-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ,  «Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ…ΑΠΑΙΧΤΟΣ» , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ      

                 Οι άνθρωποι πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν υπάρχει Θεός γιατί επιτρέπει να συμβαίνουν γεγονότα στην ζωή μας που δεν δείχνουν αγάπη, κατανόηση, βοήθεια, αλλά σκληρότητα, πόνο, θάνατο. Μάλιστα, η απολογητική της Εκκλησίας μας συχνά παλεύει με το ερώτημα γιατί ο Θεός αφήνει αυτό που ονομάζουμε κακό να θριαμβεύει στον κόσμο.

Το βιβλίο του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου «Ο Θεός είναι…άπαιχτος» (εκδόσεις Επιστροφή) δεν απαντά μόνο με θεολογικά επιχειρήματα στο μεγάλο αυτό ερώτημα. Κυρίως καταγράφει προσωπικές ποιμαντικές εμπειρίες, γεγονότα ζωής που ο συγγραφέας έχει ζήσει ως κληρικός και ως επίσκοπος, από ανθρώπους που είχαν αυτό το μεγάλο ερώτημα και που η απάντησή του άλλοτε δόθηκε και άλλοτε αναμένεται από τον Θεό. Ὁ Θεός είναι άπαιχτος», λέει ο συγγραφέας. Δεν μπαίνει στα δικά μας μέτρα και καλούπια. Ζητά από εμάς πίστη, επομένως εμπιστοσύνη. Την ίδια στιγμή δεν θέλει από εμάς βεβαιότητες. Δεν θέλει αυτόν τον ξύλινο, ιεροκηρυκτικό, κάποτε εγωπαθή, λόγο ότι μπορούμε να Τον ερμηνεύσουμε. Ουδείς μπορεί να εισέλθει στον νου του Θεού. Έχουμε κριτήρια μέσα από τον λόγο Του, την Αγία Γραφή και την παράδοση της Εκκλησίας, διά των οποίων μία και μόνη απάντηση υπάρχει: εμπιστευτείτε!

Συγκλονιστικές οι διηγήσεις του συγγραφέα για τον Γιόζεφ Βαν ντε Μπεργκ, για τον τραγουδιστή Διονύση Θεοδόση, για τον Ντοστογιέφσκι, την Έστερ Γουίλιαμς, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τον πράκτορα της KGB που γνώρισε τον άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως, τον Αριστείδη Χατζηνικολάου, καταδικασμένο σε θάνατο από τους Γερμανούς στην κατοχή. Ο αναγνώστης θα δει το χέρι του Θεού, που χωρίς να κάνει θόρυβο, αλλάζει τον άνθρωπο. Θα δει ιστορίες που δείχνουν ότι τα του Θεού είναι ανεξερεύνητα. Ότι η πίστη τελικά δεν μπαίνει στα καλούπια που θέλουμε.

Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, χάρις και στο συγγραφικό και αφηγηματικό τάλαντο του συγγραφέα, ο οποίος εκτός από Μητροπολίτης, παραμένει πατέρας αληθινός, που αγαπά, παρηγορεί και ταπεινά προσφέρει λόγο θεραπευτικό και ενισχυτικό!

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Κέρκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2019

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close