Σχολή Γονέων

ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

«ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ» –
ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΜε αφόρμηση από το βιβλίο του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας» (εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ) συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2017 στην «Γωνιά» οι συνάξεις του κύκλου γονέων και νέων ζευγαριών της Ενορίας Αγίων Πάντων πόλεως.

Η πέμπτη σύναξη είχε ως θέμα της το «Επιστρέψτε ο ένας στον άλλο με ειρήνη στην καρδιά». Ο γέροντας Θαδδαίος αναφέρει ότι για να κρατηθεί οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση, αλλά και η ζωή μας σε καλό δρόμο χρειάζεται να έχουμε ειρήνη στην καρδιά. Ειρήνη συνεπάγεται η εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού για κάθε τι που συμβαίνει, ευχάριστο ή δυσάρεστο. Ειρήνη σημαίνει να μπορούμε να εκτιμήσουμε τα μικρά πράγματα. Ειρήνη σημαίνει ταπεινότητα και μειλιχιότητα.

Ειρήνη έχει αυτός που δεν απολυτοποιεί τις κακές στιγμές του άλλου, βγάζοντας γενικά συμπεράσματα, αλλά περιφρουρεί τους λογισμούς του και αντέχει ακόμη κι αν οι συνθήκες ζωής είναι χαοτικές. Τότε μόνο βρίσκεται σε μία διαρκή επιστροφή προς τον άλλο. Συνήθως τα ζευγάρια παρασύρονται είτε από την ρουτίνα του χρόνου, από την αυτονόητη βεβαιότητα ότι ο ένας καταλαβαίνει τον άλλο και αφήνουν τον νου ευερέθιστο στις προκλήσεις της στιγμής. Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ έφερνε στο προσκήνιο το ερώτημα «Πού βρίσκομαι;».

Αυτό το ερώτημα δεν πρέπει να μένει στα όρια της προσωπικής αυτοκριτικής και αυτογνωσίας. Χρειάζεται να περνά στο ερώτημα «Πού βρίσκομαι σε σχέση με τον άλλο;» . «Πού βρίσκεται ο άλλος σε σχέση με τον εαυτό του και σε σχέση με μένα;» . Εδώ είναι η βάση της σχέσης. Βλέπω τον άλλο και όχι μόνο εμένα. Και τότε, χωρίς να κολλάω στο σήμερα, στο εδώ και τώρα, μπορώ, με βάση το χτες να εκτιμήσω γιατί εγώ συμπεριφέρομαι έτσι, γιατί ο άλλος σκέφτεται και δρα, όχι για να απορρίψω, αλλά για να ανεχτώ και να υπομείνω.

«Τα βάσανα είναι σημάδι της αγάπης του Θεού». Μας αγαπά ο Θεός και αφήνει να ταλαιπωριόμαστε, για να πορευόμαστε στην μετάνοια και για να αισθανόμαστε ο ένας την ανάγκη του άλλου, να ταπεινωνόμαστε και να μη νομίζουμε ότι μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Συνήθως οι άνθρωποι χαράζουμε τις δικές μας γραμμές. Ακόμη και στις δοκιμασίες παραμένουμε μόνοι μας, γιατί τότε βγάζουμε όλα τα παράπονα και τις απογοητεύσεις μας από τον άλλο. Όμως οι δυσκολίες είναι αυτές που θα έπρεπε να δοκιμάζουν το πόσο ειρηνικοί είμαστε και πώς μπορούμε να επιστρέψουμε στην αγάπη.

Ο δρόμος αυτός θέλει προσευχή και επιμονή. Ή, όπως λέει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, «Διατήρησε την εσωτερική σου ειρήνη με κάθε τίμημα. Μην ανταλλάξεις την εσωτερική σου ειρήνη με τίποτε άλλο στον κόσμο. Ειρήνευσε με τον εαυτό σου και ο ουρανός και η γη θα ειρηνεύσουν μαζί σου».

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 4 το απόγευμα στην «Γωνιά», με θέμα «ο ορθολογισμός και η καρδιά μας».

Tags

Related Articles

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας

Close
Close